ABD'li Müslümanlar'dan Hilton'a Uygur Protestosu
Amerikan otel markası Hilton Çin'in Özerk bölgesi Uygur'da yıkılan bir caminin yerine otel inşaatına başlaması İslami kuruluşları harekete geçirdi. Amerika'da bulunan 40 Sivil Toplum Kuruluşu Hilton'a yönelik boykot kararı aldı.


Otelin inşa edilmesi durumunda ise tüm Müslümanlardan Hilton Global Hotel Group bünyesindeki tüm otellere boykot uygulanması, otellerinde kalınmaması ve bu şirkete herhangi bir ürün satılmaması talep edilirken yapılacak olan oteli ve inşaatı Çin'in Uygur Türkleri'ne uyguladığı soykırımın kültürel ayağına katılmak olarak niteleyen protesto sözcüleri Doğu Türkistan'da yaşandığını belirttikleri soykırıma da değinen ayrıntılı konuşmalarda bulundular.
Geçtiğimiz Temmuz ayında da ABD'li milletvekillerinden Demokrat Senatör Jeff Merkley ve Cumhuriyetçi Başkan James P. McGovern, Hilton Global Hotel Group başkanı Christopher Nassetta’ya bir mektup göndererek Hilton Grubu'nun Doğu Türkistan'ın Hotan şehrindeki otel inşaatını durdurması için çağrı yapmış, mektupta Hilton grubunun Doğu Türkistan'ın Hotan şehrinde Çin tarafından 2018 yılında yıkılan bir Caminin yerine otel yapmayı planladığı haberinden endişe duyulduğu, Hilton'un Doğu Türkistan’da Uygurlara karşı yürütülen Kültür katliamına kendi adının karışmasından saklanmasının gerektiği, Doğu Türkistan'da uluslararası markaların varlığının devam etmesinin, Çin'in insan hakları ihlallerini haklı çıkarması için halka açık bir fırsat olacağı bildirilmişti. Mektupta şu ifadelere yer verilmişti: ''Hilton Grubu BM insan Hakları Sözleşmesi'ni imzalayan ve uluslararası insan haklarına destek sözü vermiş bir şirkettir, bu nedenle Hilton'un Hotan'daki otel projesi ve markasıyla temasa geçmesi, inşaatı engellemesi için harekete geçmeye, Çin'in Uygurlara yürüttüğü baskıcı politikasına karşı çıkmaya çağırıyoruz.'' Mektubun ayrıca Federal Senatör Marco Rubio ve Temsilci Christopher Smith tarafından da imzalandığı belirtilmişti.
Avustralya Stratejik Politika Enstitüsü tarafından yapılan araştırmaya göre 2017 ve 2020 yılları arasında Doğu Türkistan'da 16 bin cami tamamen ya da kısmen yıkıldı veya cami olmaktan çıkarıldı.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: