

İşitme probleminde durum nedir diye sorduğumuzda konunun uzmanı-
Doç. Dr. Muhammed Fatih Evcimik işitme cihazı ve biyonik kulağın kulanım alanlarının farklı olduğu, teknolojinin ilerlemesi ile özellikle işitme problemi olan kişilerde eskiye göre daha konforlu bir işitme sağlandığı fakat hala sağır olduğu için dilsiz olan insanların bulunduğunu bu kişilerin 15-20 yıl önceki teknolojinin ve imkanların yokluğunda çözüm bulamadığını işitme cihazına başvurup yeteri kadar fayda göremeyince konuşmanın bozulduğunu, Fakat şimdi bu problemin bir takım testlerle daha hayatın ilk aylarında tanı konulup tedavi edilebildiğini ifade etti.
Doç. Dr. Muhammed Fatih Evcimik İşitme cihazı kullanımının daha çok orta düzeyde işitme kaybı olanlar için önermekte fakat koklear implant denilen biyonik kulağın daha çok ileri veya çok ileri derecede işitme kaybı olan işitme cihazından fayda göremeyen ve buna bağlı dudak okuma gibi konuşma bozukluğu olanlar için uygun bir tedavi yöntemi olduğunu ifade etti.
Doç. Dr. Muhammed Fatih Evcimik ayrıca yıllarca işitme cihazı kullanan fakat işitme kaybının ilerlemesi sonucu cihazdan fayda görmeyen yaşlı insanlara da biyonik kulak tedavisinin bir seçenek olduğunu hastanın biyonik kulaktan daha verimli bir ses aldığını ve konuşmayı ayırtetme skorlarının yüksek olduğunu ifade etti.
Ülkemizde biyonik kulak cihazı doğuştan sağır olan bebeklerde ve ileri yaşta çok ileri derecede işitme kaybı olan kişilere ücretsiz olarak sigorta tarafından karşılanmaktadır. Ayrıca yine uzun yıllar ileri veya çok ileri derecede işitme kaybı olan ve buna konuşma bozukluğu eşlik eden erişkinlerde de implant faydalı olduğu ifade edildi.
Doç. Dr. M. Fatih Evcimik menenjite bağlı işitme kaybı olan bireylere de implant ödemesi devlet tarafından karşılandığını ifade etti.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: