Green Card Başvuru Formunun Doldurulması
Amerika Birleşik Devletleri'nden Avukat Arif Gözel, İngilizce bilmeyenlerin gözünü korkutan DV Lottery başvuru formunu, masraf yapmadan kendi başınıza nasıl doldurmanız gerektiğini adım adım anlattı.
Kendisine gelen yoğun talep üzerine bu defa, sitenin fotoğrafları eşliğinde adım adım başvuru formundaki her soruya nasıl cevap verilmesi gerektiğini anlatmaya karar vermiş.
Öncelikle Amerikan biometrik ölçülerinde beyaz fon önündeki fotoğrafınızı çekerek işleme başlayın. Başvuru yapacak kişilerin kendi fotoğrafları dışında eşinin ve 21 yaş altı çocuklarının da fotoğraflarını aynı şekilde çekmesi gerekli. Bu fotoğraf olmadan başvurunuzu tamamlamanız mümkün değil. Bu fotoğrafın detayları hakkında daha önce hazırladığımız haberi inceleyebilirsiniz. https://www.abdpost.com/green-card-basvuru-fotografini-evde-hazirlamak/79939/ Fotoğrafınız en fazla 6 aylık olmalıdır. Daha eski br fotoğraf kullanmayın.
Green Card çekilişine katılmak için başvurunun tek resmi adresi dvprogram.state.gov. Size ücret karşılığı gönderilen başka hiçbir linke giriş yapmayın.
Avukat Gözel dvprogram.state.gov sitesine giriş yaptıktan sonra karşınıza çıkan adreste, ilk olarak 'photo examples' yazan yere girmenizi öneriyor. Bu sayede çektiğiniz fotoğrafı 'already have a photo' yazan yere yükleyerek, sistem sayesinde otomatik olarak istenilen ölçülerde kesebilirsiniz.
Fotoğraf işini hallettikten sonra tekrar ilk sayfaya dönüp 'began entry' yani 'başla' seçeneğini seçmenz gerekli. Ardından karşınıza temel bilgilerinizin sorulacağı sayfaya yönlendirileceksiniz. Site, 'ö, ü, ş, ı, İ, ğ, ç' gibi Türkçe karakterleri kullanmanıza izin vermeyeceğinden, adınız ve adres gibi bilgilerinizi girerken bu hususa dikkat etmelisiniz.
Hiç İngilizce Bilmeyenler İçin Detaylı Anlatım!
1) Ad-soyad hanesinde Türkçe'dekinden farklı olarak önce soyadınızı sonra adınızı girmelisiniz. İkinci bir adınız yani göbek adınız yok ise 'no middle name' kutucuğunu işaretlemelisiniz.
2) Cinsiyetinizi kadın ve erkek fotolarına bakarak işaretleyebilirsiniz.
3) Doğum tarihinizi yine Türkçe'dekinden farklı olarak AY-GÜN-YIL olarak girmelisiniz. Türkiye'de gün-ay-yıl sıralaması olduğundan burada dikkatli olun.
4) Doğum yeri sorusuna mutlaka pasaportunuzda yazan doğum yeri bilgisini girmelisiniz. Örneğin, Konak yazıyorsa Konak, İzmir yazıyorsa İzmir yazın.
5) Doğduğunuz ülkeyi işaretlemelisiniz. Bu çekiliş doğum yeri esasına göre yapıldığı için, çifte vatandaş olanlar doğdukları ülkeyi girmeliler. Bazı ülkeler çekilişe dahil edilmiyor Çin gibi. Oradaki listeden inceleyebilirsiniz. Ama zaten Türkiye ve Almanya gibi ülkeler çekilişe dahil edilen ülkeler arasında.
6) Bu soru, zaten bir önceki soruda Türkiye'yi işaretleyenler için pas geçilecek bir soru 'Yes' deyip geçilecek. Fakat kabul edilmeyen ülkelerden birinde doğduysanız, yine de anne babanızın çoğunlukla Türkiye'de yaşaması ve iş gibi sebeplerle o ülkede doğmuş olmanız gibi bazı bilgi girişleriyle yine Türkiye üzerinden çekilişe katılmaya hak kazanırsınız.
7) Pasaportunuz olmadan bu çekilişe kesinlikle katılamazsınız. İsminizi bir kez de pasaportunuzdaki gibi buraya yazmanız gerekecek. Ayrıca pasaport numaranızı da girmelisiniz. Türk umumi pasaportlarında pasaport numarası 'U' ile başlayan numaradır.
8) Pasaportunuzun hangi ülke tarafından düzenlendiği sorusuna cevap vermelisiniz. Türkiye'de düzenlenenler Türkiye seçeneğini seçecekler.
Avukat Gözel, burada üç adet istisnai durumdan bahsediyor. Geçerli pasaportunuz olmamasına rağmen bu üç durumdan birine giriyorsanız, o seçeneği seçerek yine de başvuru yapabilirsiniz. Bu istisnalar formdaki karşılığıyla 'exceptions';
a) Ülkesiz, vatansız olmanız,
b) Komünizmle yönetilen bir ülkede olmanız,
b) Ülkenizde zarar görmeniz ihtimaliyle başka bir ülkeden iltica kabulü almış olmanız.
Bu üç koşulda da zarar görmeden pasaportunuzu alamayacağınızı ispatlarsanız istisnalardan faydalanmayı talep edebilirsiniz.
9) Sistemde kesip kaydettiğiniz fotoğrafınızı buraya yüklemeniz gerekiyor.
10) Yaşadığınız ülkeyi seçmelisiniz.
11) Telefon numaranızı girmelisiniz.
12) Adresinizi yazmalısınız.
13) En son bitirdiğiniz okul derecesi soruluyor. Lise ve üstü olanlar başvuruya hak kazanıyor. Eğer lise mezunu dğilseniz belli başlı nitelikli bazı meslek dallarında son 5 yıl içinde en az 2 yıl tecrübe kazanmış olmanız gerekiyor.
14) Şıklar arasından medeni durumunuzu seçmelisiniz. Burada dikkat edilmesi gereken husus, hukuki açıdan medeni halinizdir. Mesela boşanmak üzeresinizdir ancak boşanma henüz sonuçlanmayıp resmileşmediyse 'evli' seçeneğini seçmelisiniz. Hatta eşinizin bilgilerini de doldurmak zorundasınız. Nişanlıysanız ve nikah kıyılmadıysa 'bekar' şıkkını seçmelisiniz.
15) 21 yaş altı evlenmemiş kaç çocuğunuz varsa bunu belirtmelisiniz. Çocuklarınızla ayrı yerlerde yaşamanız, onların Green Card almak istememeleri gibi sebepler önemli değil. Mülakatta bilgilerin doğru olması gerektiğinden, eş ve çocukların bilgilerinin de girilmesi zorunludur. İster üvey, ister evlat edinilmiş olsun nüfusunuza kayıtlu olan 21 yaş altı bekar tüm çocuklarınızı da başvuruya eklemek zorundasınız.
Bu sorudan sonra formun ikinci bölümüne geçiş yapılıyor. Burada eş ve çoukların bilgileri yer almakta. Aynı şekilde; isim, doğum, cinsiyet gibi tüm bilgiler girilip fotoğrafları yüklenmelidir.
Formu dolduruken önceki sayfalarda eksik ya da yanlış bir bilgi girdiğinizi düşünüyorsanız en üstte yer alan mavi kutucuklardan 'önceki' ve 'sonraki' butonlarını kullanın. Bilgisayarınızın 'geri' tuşunu kullanmamanızı tavsiye ederiz çünkü girdiğiniz tüm veriler silinebilir.
En son sayfada girdiğiniz tüm bilgileri kontrol edip her şey doğruysa en alttaki 'submit' butonuna basarak onaylayıp işlemi sonlandırmalısınız. O anda karşınıza gelen onay sayfasındaki numarayı mutlaka kaydedin. Bu numarayı kaybetmeniz, sonucunuzu öğrenmeniz açısından sorun yaratacaktır. Ancak e-mail'inize her zaman erişiminiz var ise kaybolsa bile bu sayede kodunuzu tekrar talep edebilirsiniz. Ama siz en iyisi formu onayladığınız anda numarayı kaydedin.
KAYNAK: Avukat Arif Gozel
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: