Hisselerini Satmadan Nasıl Milyarlara Ulaşıyorlar?
Daha önce 2010 ve 2016'da yalnızca iki kere hisse satan girişmci, bu hamlesiyle beraber bir kez daha vergi ödemek zorunda kaldı.


Dünyanın en zengininin nakit para için bu yola girmesi kimilerini şaşırttı. Zira ABD'deki pek çok zengin, nakit para için hisselerini satmaktansa servetlerini teminat göstererek borç almayı tercih ediyor. Bu sayede vergiden de kurtulmaları eleştirilere neden oluyor. Musk da "Zenginler niye vergi ödemiyor?" eleştirileri karşısında hisse satarak vergi ödeme yoluna gitti.
Normalde bu yolu tercih edenlerden biri olan Musk, Tesla'daki hisselerinin üçte birinden fazlası teminat olarak gösterilmiş durumda.
Forbes'un en zengin 400 Amerikalı'yı sıraladığı listede bu yönteme başvurduğu belirlenen 32 dolar milyarderinden biri olan Musk, Oracle'ın kurucusu Larry Ellison ve Walmart'ın varisi Jim Walton gibi isimlerle aynı yolda.
Kâr amacı gütmeyen gazetecilik kuruluşu ProPublica'ya sızdırılan ve 15 yıldan uzun süreyi kapsayan veriler de bu durumu ortaya koymuştu.
Bu verilere göre, 2014-2018 arasında ABD'deki en zengin 25 kişinin varlıkları toplam 401 milyar dolar arttı. Ancak bu kişiler, bu süreç boyunca yalnızca 13,6 milyar dolar vergi ödedi.
Diğer mükellefler her yıl yıllık gelirlerinin yaklaşık yüzde 14'ünü gelir vergisi olarak federal hükümete öderken 25 kişinin toplam varlık kazanımının sadece yüzde 3,4'ünü vergi olarak hükümete vermesi tepki çekti.
Zenginlerin varlıklarını teminat olarak gösterip kredi çekmesi, harcadıkları paranın gelir değil, borç üzerinden değerlendirilmesini sağlıyor.
Uzmanlar, Amerikalı zenginlerin çoğunun hayat boyunca borçla geçinerek vergiden kaçındığını söylüyor. Bu sayede borç ödemelerini erteliyor ve kredilerin faiz maliyetlerini karşılıyor ancak teminat gösterdikleri varlıkları hiçbir zaman satmıyorlar.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: