Öküz Yılı,12 Hayvanlı Türk Takvimine kadar dayanan bir yıl geleneğidir. 12 Hayvanlı Türk takviminde yıllar sayılar ile değil, hayvan isimleri ile anılır. Yılların isimleri sırasıyla ud (öküz) yılı, pars yılı, tawışgan (tavşan) yılı, nek (timsah) yılı, yılan yılı, yund (at) yılı, koy (koyun) yılı, biçin (maymun) yılı, takagu (tavuk) yılı, it (köpek) yılı, tonğuz (domuz) yılıdır. Her 12 yıllık döngüye bir “müçe” denir. Ay ve günlerin ise isimleri olmayıp sayılarla ifade edilirler.Öküz Yılı, Türk tarihinde de yakından bilinen bir takvim.
Peki, Öküz Yılı Ne Zaman Başlıyor?Kaşgarlı Mahmut’a göre yılların sırası şu şekilde verilmektedir:
Ud (öküz) yılı // pars yılı // tawışgan yılı // nek (timsah) yılı // yılan yılı // yund (at) yılı // koy (koyun) yılı // biçin (maymun) yılı // takagu (tavuk) yılı // it yılı // tonğuz yılı.Çin yeni yıla 12 Şubat'ta giriyor. 12 hayvanlı takvime göre hesaplanan Çin Yeni Yılı ya da Bahar Bayramı (Lunar Bayramı) olarak kabul edilen gün, her yılın ilk yeni ayı ile dolunayı arasında kutlanıyor. Dolayısıyla, Öküz Yılı kutlamaları da 12 Şubat'ta başlamış oldu.
Çin Burcu Nedir?
Çin burcu, 5 bin yıllık Çin tarihi içinde geleneksel olarak oluşturulmuş bir takvim ve burç sistemidir.
Çin burcunda kullanılan tarih sistemi bizim şu anda kullandığımız sisteme çok benzerdir. Ancak Çinliler güneşin yanında ayın durumunu da takvimlerinde kullandıklarından yıl başlangıç ve bitiş tarihleri yıldan yıla farklılıklar gösterir ve Ocak ayının sonu ile Şubat ayının başında farklı tarihlerde başlar.
Çin burcunda burçlar 12 hayvanla temsil edilir. Bu hayvanlar sırasıyla fare, öküz, kaplan, tavşan, ejderha, yılan, at, keçi, maymun, horoz, köpek ve domuzdur. Çin takviminde yıllar sırasıyla bu hayvanlarla temsil edilir ve 12 yılda bir devreder. Örneğin 2016 yılı maymun yılıdır. 2017 yılı horoz yılı olacaktır.
Hayvanlar belirlenirken çift ve tek kelimeleriyle ifade edebileceğimiz Yin-Yang teorisi kullanılmıştır. Buna göre hayvanların ayak tırnak sayılarının çift veya tek olma durumu yin ve yang ile ifade edilmiştir. Her bir hayvan yin veya yang'dır. Sadece fare varsayılan olarak yang olmakla beraber, hem yin, hem de yang kabul edilir.
Yin olan hayvanlar, fare, kaplan, ejderha, at, maymun, köpek, yang olan hayvanlar ise öküz, tavşan, yılan, keçi, horoz ve domuzdur.
Ayrıca, burçlarla ilişkili elementler de bulunur. Bunlar tahta, ateş, toprak, metal ve sudur.
Çin takviminde sadece yıllar değil, aylar ve günün saatleri de bu hayvanlarla temsil edilmektedir. Günün saatleri ikişer saatlik gruplara ayrılarak 12 hayvanla temsil edilir.
Çin burcunda her bir burcun, simgelediği hayvanla bağlantılı olarak bazı özelliklere sahip olduğu, burçlara sahip olan insanların da bazı güçlü ve zayıf yönleri olduğu kabul edilir. Ayrıca her burcun uyumlu ve uyumsuz olduğu burçlar, uğurlu veya uğursuz sayılan sayıları, renkleri, çiçekleri ve yönleri vardır.