Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında dün İzmit Yürüyüş Yolunda bir tören düzenlendi. Tören protokol konuşmaları, plaket takdimi ile Kocaeli'de belirlenen yılın ustasına, kalfasına, çırağına Şed kuşatılması merasiminin icra edilmesi ve stantların gezilmesi ile sona erdi.
Günümüzün ahilik teşkilatına benzer bir işlevi olduğunu düşündüğüm esnaf odalarının ilimizdeki temsilcisi sayılabilecek Esnaf Odaları Birliği (KESOB) Başkanı Sayın Kadir Durmuş ise Ahi Evran'ın "Hak ile sabır dileyip bize gelen bizdendir. Akıl ve ahlak ile çalışıp bizi geçen bizdendir." sözünü örnek vererek konuşmasını sonlandırdı.
Şehremini'miz Sayın Tahir Büyükakın ise Ahiliğin sadece bir meslek teşkilatlanması değil, aynı zamanda bir gönül birliği, ticari ahlakı önceleyen, insanı ve hakkaniyeti merkeze alan bir yaşam tarzıdır” diyerek söylem olarak çok güzel bir konuşma yaparak, Ahilik geleneğindeki " pabucun dama atılması" örneğini vererek dürüstlük, kardeşlik, yalan söylememe gibi ahilik ilkelerine dikkat çekti.
Mütevazi kişiliği ve ilkeli duruşuyla kısa sürede Kocaeli'de gönüllere taht kuran Sayın Valimiz İlhami Aktaş'ta yaptığı konuşma da Ahilik felsefesinin önemine vurgu yaparak, bu geleneğin yaşatılmasında emeği ve katkısı olanları rahmetle anarak, esnafların Ahilik haftalarını kutlamış, bol ve bereketli kazançlar diledi.
Günümüzde ahilik anlayışının önemini yitirmesine rağmen Ahilik geleneğinin hatırlanması noktasında sembolikde olsa, yılda bir kez bu törenlerin yapılmasını yinede önemsiyorum.
Gelelim Tahir Başkanımın bahsettiği "pabucun dama atılması" hikayesine; Osmanlı'da Ahilik geleneğinde, hileli iş yapan esnafın ya dükkanı kapatılırmış, ya da o esnaf yaptığı işten men edilir ve pabucunu dama atarlarmış. Mesela bir ayakkabı aldınız veya tamire verdiniz, mal kusurlu çıktı veya tamiri sağlam yapılmadı ise, o esnafın pabucu ibret olsun diye dükkanının damına atılırmış. Böylelikle de hile yapan, halkı kandıran esnaf da halka teşhir edilirmiş.
İşte pabucun dama atılmasının hikayesi burdan gelmektedir.
Ez cümle halkı kandıran, hileyle, hurda ile yalanla, dolanla iş yapan ister ticaret erbabı, ister siyaset erbabı, isterse riyaset erbabı olsun, pabuçlarını dama atmak ve ahilik geleneğini ticari, siyasi, tüm sosyal hayatımızda uygulamak gerekliliğine inanıyorum.
Geçmişten günümüze ülkemiz ekonomisine ve kültürüne değer katan sözde değil özde ahilik ilkelerine sahip olan esnaflarımızın haftası kutlu olsun diyorum .
Ahilik ilkelerinden vazgeçmeyin, ahilikle kalın.
Selam ve saygılarımla...