ABD'de Bir Biliminsanı: Keziban Ünsal Kaçmaz
Dünyaca ünlü Pfizer ilaç ve kimya sanayi firmasında kanser araştırmaları bölümünün Başkanı. Keziban Ünsal Kaçmaz'ın ilginç tespitleri var. Gece çalışanları uyaran çalışması dünya gündeminde...


21 yaşından itibaren bioloji, genetik ve kanser üzerine kendini motive etmiş bir değerimiz.
İngiltere, Türkiye, Fransa en son ABD’de genetik ve kanser üzerine araştırmaları yaptı.
Nobel ödülü almış olan Prof. Dr. Aziz Sancar’ın öğrencisi.
Aziz Sancar Koç Üniversitesi’nde verdiği bir konferanstan sonra, Milliyet gazetesine verdiği bir demeçte Keziban Ünsal- Kaçmaz hakkında şunları söylüyor:
“Moleküler biyolojide çok hızlı gelişmeler var. Tabii kanserin mekanizmasını şimdi daha iyi anlıyoruz. Tahminime göre bu mekanizma 10 yıl içinde belki de 5 yıl içinde çözülür”
“İçimizde bütün vücut fonksiyonlarımızı ayarlayan bir saat var. Biz bu saati ayarlayan 4 genden birini keşfettik. Bu gene,’kriptokrom’ adını verdik. Şimdi onun da mekanizmasını aydınlatmaya çalışıyoruz. Yaptığımız deneylerle bu biyolojik saatin kanserle ilişkisini belirledik.
Biyolojik saat birçok şeyi kontrol ediyor; vücut ısısından tansiyona, uykudan zihni ve fiziksel faaliyetlere kadar. Vücut ısısı gece 10’da düşer, saat 4’te yükselmeye başlar. Tansiyon mesela sabah saat 8 ile 10 arasında çok yükselir. Zaten kalp krizlerinin birçoğu bu saatlerde meydana gelir. Kriptokrom’un kesin çalışma tarzını saptarsak, sözünü ettiğimiz hastalıkların tedavi yollarını açmış oluruz. Biyolojik saat her hücrenin ne yapacağını kontrol ediyor. Vücut saatimizi, biyolojik ritmimizi değiştirdiğimiz zaman kanser riski artıyor”.
‘Gece’de risk var
Mesela gece çalışanlarda kanser riski daha çoktur. Gece çalışmaya başladığınız zaman gece ayarlaması yapmalısınız. Gün ışığından korunmalısınız. Karanlıkta kalınırsa iyidir. Çünkü vücut saatini en çok etkileyen ışıktır. Gündüz ışıktan kendinizi koruyacaksınız. Çünkü sistemi değişime uğratıyor. Kanserle biyolojik saat arasındaki ilişkiyi ilk bulan öğrencim Keziban Ünsal Kaçmaz’dır diyor.
İşte bizim dünyaca ünlü akademik değerimiz Keziban hanım bu!
İnsanlık için çok önemli bir görevi üstlenmiş Kadın dehalarımızdan birisi olan ve bizi aşağı değil yukarı baktıran Keziban hanımla grurur duyuyor ve kendisine başarılar diliyoruz.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: