BM Güvenlik Konseyi'nde Suriye'deki son gelişmelerin görüşüldüğü oturumda konuşan Haley, rejim, İran ve Hizbullah'ı ''sorumsuz ve tehlikeli gündemleriyle'' Ortadoğu'yu istikrarsızlaştırmakla suçladı.İran'ın ''Lübnan, Irak ve Afganistan'dan Suriye'ye savaşçı gönderdiğini'' belirten Haley, rejim Doğu Guta'da kendi halkını açlığa terk edip okul ve hastaneleri vururken, İran ve Hizbullah'ın da bu suçlara ortak olduğunu ifade etti.Rusya'ya da eleştiriler yönelten Haley, çatışmasızlık bölgelerine rağmen hava saldırılarının, bombardımanın ve kimyasal silah kullanımının devam ettiğini söyledi.Haley, ''Rusya'nın Suriye'de gerçek bir barış için rejim üzerindeki ağırlığını kullanmasının zamanı geldi.'' diye konuştu.ABD'nin, Suriye'de rejim yanlısı güçleri vurmasını ise ''kendini savunma'' olarak nitelendiren Haley, BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura tarafından oluşturulacak anayasa komitesine ilişkin de hiçbir ülkenin komitenin oluşturulmasında BM'nin kararına karşı çıkmaması gerektiğini vurguladı.Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia ise sürekli Rusya'dan taleplerde bulunulduğundan şikayet ederek, ABD ve müttefiklerinin muhalifler üzerindeki ağırlığını kullanmasını ve şiddeti engellemesi gerektiğini söyledi.Nebenzia, ''Suriye'deki siyasi süreç dış baskılardan arınmış olmalı.'' dedi.Fransa'nın BM Daimi Temsilcisi François Delattre ise Suriye'de artan askeri gerginliğin ''büyük bölgesel ve uluslararası bir krize'' neden olabileceği konusunda uyardı.Delattre, artan gerginlik kontrolden çıkmadan önce Suriye'de acilen insani ateşkes sağlanması çağrısında bulundu.Öte yandan BMGK, İsveç ve Konsey'in şubat ayı dönem başkanı Kuveyt tarafından sunulan 30 günlük insani ateşkes talep eden bir tasarıyı değerlendiriyor.
ABD ve Rusya, BMGK'da birbirine girdi!
ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Nikki Haley, Rusya'nın Suriye'de gerçek bir barış için rejim üzerindeki ağırlığını kullanmasının zamanı geldiğini söyledi. Buna karşılık Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia ise sürekli Rusya'dan taleplerde bulunulduğundan şikayet ederek, ABD ve müttefiklerinin muhalifler üzerindeki ağırlığını kullanmasını ve şiddeti engellemesi gerektiğini belirtti.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: