AMERİKA’YA 1 YILDA 313 BİN TÜRK GELDİ
Cumhuriyet’ten sonra 1960 ve 1980’li yıllarda çok fazla Türk Amerika Birleşik Devletleri’ne geldi. Son 2 yıldır Amerika’ya gelen Türk sayısı tüm zamanların rekorunu kırdı. TUIK verilerine göre 2013 yılına kadar 250 bin Türk Amerika Birleşik Devletleri’ne gelirken, sadece 2016 yılında 313 bin Türk ABD’ye geldi. 2003 yılından sonra 140 bin Türk ABD’ye seyahat ederken, 2011 yılına kadar ziyaretler her geçen yıl arttı. 2011 yılında 250 bin kişi ABD’ye gelirken, 2011’den 2015 yılına kadar ziyaretçi sayısı azaldı. 2014 yılında 114 bin olan ziyaretçi sayısı 2015 yılında 250 bine yükseldi. Resmi girişlerin yanı sıra Yunanistan ve diğer Avrupa ülkeleri aracılığı ile gelen Türklerle birlikte sayının 500 bin olduğu tahmin ediliyor.
TÜRKLER AMERİKANLAŞIYOR
ABD’ye gelen Türklerin bir çoğu Türkçeyi unutuyor. Özellikle 1980 darbesi sonrası ABD’ye gelen Türkler 2 kuşaktan sonra Türkçeyi kullanmıyor. 2. Kuşak ise yarı Türkçe yarı İngilizce kullanıyor.
Amerika Birleşik Devletleri’nde İspanyolların bir çoğu sadece İspanyolca konuşurken, İngilizceyi hiç bilmiyor veya hiç konuşmuyor. O nedenle ABD hükümeti bir çok yerde İngilizce ile birlikte İspanyolcayı zorunlu hale getirmiş. Ama Türkler kendi çocuklarına Türklüğü aşılamadığından isimleri ile birlikte dilleri de Amerikanlaştı. 300 milyonluk Amerika’da bir çok ülke ve etnik grubun resmi ve dini bayramları tatil olurken, Türklerin ve Müslümanların bayramları tatil olmuyor. Başta İrlandalılar olmak üzere İtalyanlar, Yahudiler hatta Ermenilerin lobileri bile Amerika’da çok güçlü. Sayıları hiç azımsanmayacak olan Türklerin bir çoğu kendini artık Türk olarak görmüyor. Bazı Türkler kendini Gürcü, Rus, Rum veya İtalyan olarak tanıtıyor.
TÜRKLER DE DAYANIŞMA YOK
Amerika Birleşik Devletlerinde başarıyı yakalamış bir Türk diğer Türklerin eleştirisine maruz kalıyor. O nedenle Türkler burada farklı milletlerden arkadaş gruplarına katılıyor. Bazı Türkler ise yeni gelen Türkleri tokatlamanın peşinde. O nedenle Türk dayanışması yok denecek kadar az. Türklerin özel günlerine katılanların sayısı 1 elin parmaklarını geçmiyor. En büyük katılım ise Mayıs ayında yapılan Türk günü etkinlikleri. Bir çok Türk ve Türk kökenli Orta Asya Türkleri ile birlikte bir kortej oluşturuluyor. 200’den fazla Türk Derneklerinden sadece başkan ve başkan yardımcısı bu tür etkinliklere katılırken, özellikle PKK’lı ve Ermenilerin protestolarına karşı Şevkiye Sun, Tulga Tekman ve Cenk Çoktosun’dan başka kimseyi görmek mümkün olmuyor.
Yine Cumhurbaşkanı veya diğer Devlet büyüklerinin gelişinde karşılamaya katılanlarda belli isimler.
KANAAT ÖNDERİ YOK
Eskiden ABD’de ki Türk temsilcileri bölgelerindeki Türkleri ziyaret ederek birlik beraberliği sağlarken, son yıllarda özellikle FETÖ meselesinden dolayı Konsolos ve temsilciler belirli kesimler haricinde kimseyi ziyaret etmiyor. Sebebi ise gittikleri yerlerin FETÖCÜ olarak ilan edilmesinden korkması . ABD’de bir çok kişi birbirini FETÖCÜ olarak başta Cumhurbaşkanlığı olmak üzere devlet kademelerine şikayette bulunuyor.
Hal böyle olunca Türkler arasında ki ayrılık derinleşiyor. Amerika’da bulunanların görüşleri farklılık gösterse de sessiz çoğunluk hiçbir parti ve fikri savunmuyor. Ekmeğinin derdinde olan bu çoğunluğun sesi olanlar ise başta her kesimden yobazlar. Kendinden daha iyisi olmadığını düşünen Yobaz Atatürkçüler, Yobaz İslamcılar, Yobaz Milliyetçiler, Yobaz Kürtler ve diğer yobazlar kendini bu ülke Türkiye’nin tek temsilcisi olarak görüyor.
Kendi fikrinde olmayanları ise her platformda eleştiriyor. Hal böyle olunca yalaka bir toplum yetiştirmek hedefleniyor.
Amerika’da Türk Nüfusu Azalıyor
Amerika Birleşik Devletleri’ne son yıllarda daha çok Türk gelse de Amerika’ya adapte olan Türkler öz benliğini kaybediyor. Geçmiş yıllara göre daha çok Türk Amerika Birleşik Devletleri’ne yerleşiyor. Başta New York, New Jersey ve Florida olmak üzere bir çok eyalete gelen Türkler, çok hızlı şekilde adapte oluyor. Kendi örf ve adetlerini unutan Türkler zamanla Türkçeyi unutup, vatandaşlık aldıktan sonra Türk ismi yerine Amerikan ismi kullanmaya başlıyor.


Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar 4
Kalan Karakter: