Esinay Özyurtdaş'ın Haberi
Profesör Dr. Bilal Kuşpınar Türkiye Cumhuriyeti Washington Büyükelçiliği Din ve Sosyal Hizmetler Müşaviri ve aynı zamanda Diyanet Amerika Merkezi Başkanı olarak görev yapmaktadır. Türkiye’de Uzun yıllar akademik kariyerinin yanı sıra Kanada’da görev yapan hocamız göreve gelişini Kuzey Amerika coğrafyasını iyi tanımasına bağlıyor.
“Değerler Eğitimi” Diyanet Merkezimizin Klasiği Oldu
Her yıl yerleşkede yaz kampı şeklinde verilen eğitim bu yıl online olarak gerçekleşti. 4 yıldır yaz-kış dönemlerinde verilen eğitim için Kuşpınar; “Diyanet Merkezimizin klasiği haline geldi.” dedi.
Peki Değerler Eğitimi Nedir? Değerler Eğitimi 3 temel esasa dayanır. Birinci esas manevi anlamda dini değerleri paylaşmak. İkinci esas milli değerlerimiz. Üçüncü esas ise, Amerikan toplumundaki görevlerimiz. Bununla birlikte verilen eğitimde İslami değerler, Müslüman'ın günlük vazifeleri, temizlik ve şahsiyet oluşumuna önem veriliyor. Şahsiyeti sağlam olmayan kimse başkasına yardım edemez. İslam Medeniyetine damga vurmuş Yunuslar, Hacı Bektaşi Veliler gibi önemli şahsiyetleri gençlerimize anlatıyoruz. Bizler için dünyaya ve topluma duyarlı bireyler yetiştirmek çok önemli. Mevlana diyor ki: "Biz pergelin iki ayağı gibiyiz ."Hocamız, Mevlana'nın sözüne atıfta bulunarak, biz pergelin iki ayağı gibiyiz: "Pergelin bir ayağı maneviyatımız, kendi değerlerimiz diğer ayağı ise, istediğimiz medeniyeti istediğimiz insana ulaştırmamız." Kimliğimizin önemi asıl burada ortaya çıkıyor. Bizler yaşadığımız hayatlarla herkese örnek oluyoruz. Bir müslüman olarak şahsiyet eğitimi bu yüzden çok önemli. Manevi ve milli kimliğe sahip olduğumuz 12-19 arası en kritik yaş grubu. Bu yaşlarda aldığımız eğitimle inancımız ve değerlere sahip oluşumuzu ancak ilkelerimizle birlikte dik durarak temsil edebiliriz.
Dersler arasında Astronomi, Uzay Bilimi ve Kur'an Ayetleri var. Kur'an-ı Kerim'in Bilimle İlişkisi mi Vurgulanıyor? Dinimiz İlmi teşvik ettiği için Batı da Ortaçağda görülen din alimleri bizde görülmemiştir. Geçmişten günümüze bilim insanları yetiştirmiş gerek astronomi gerek tıp gerekse İslam kültür ve medeniyetine dair birçok isim yetiştirmiş bir milletiz. Bizler öğrencilerimize kariyer hedefleri doğrultusunda yönlendirmeler yaptık. Uzman insanları çağırarak kariyer planlaması yapıp gençlere gelecek araladık. NASA'dan bilim insanlarını davet ettik. Normalde ulaşması zor insanlara online eğitim sayesinde kolayca ulaştık. Pandeminin bize kazandırdığı en büyük kazanım aslında disiplinli çalışmak oldu. Akademisyenler, bilim insanları, tıp, hukuk ve tarih alanında bilgi sahibi insanlar eğitimimize eşlik etti. "Eğer Siz Örnek Bir Hayat Sürerseniz Kimseye Anlatmak Zorunda Kalmazsınız." Aslında çocuklarımızı yetiştirirken unuttuğumuz tek bir değer var: Merhamet. Çok güzel değindiniz diyen hocam, İslam medeniyetinin iki önemli ilkesini vurguladı. Bunlardan biri adalet biri de merhamet…Bu iki ilke olmazsa olmaz. Ne tavizkar ne de kimliğini kaybetmiş. Burada ailelere büyük görev düşüyor.
Sürç-i Lisan Edersem Affola Eğitim için Ödenen Ücretin Yanı Sıra Bağışlarla Ayakta Duran Kurumda Bu Bir Çelişki Değil Midir? Sorumu takdirle karşılayan hocam eğitimin ücretsiz gerçekleşmesi gerektiğini düşünürken eğitim öncesi 4 kez online gerçekleşen eğitimde ortak kararla ücretli olması gerektiği kararına varılmış. "Ücretli oluşu eğitimin ciddiyetini ortaya koyması ve eğitime sadakatle devam edilmesi yönünde teşvik mahiyetindedir." Kuşpınar, alınan ücretlerin camilerin çeşitli masrafları için ödenek olduğunu, hocaların ise, gönüllü olarak ders verdiklerini söyledi. Din büyüklerimiz maaşlarını Türkiye Cumhuriyeti Devletinden alıyor. Sözlerini tamamlamadan önce hocamız ücret konusunda sıkıntı yaşamadıklarını ödeme imkanı olmayan insanlar içinde ücretsiz olarak eğitime davet edebileceklerini belirtti.
hocam çok değerli bir insan. Sohbetlerine çok katıldım. Allah razı olsun