Amerika'daki Halkbank Davasında Yeni Gelişme!
Daha önce Amerika Birleşik Devletleri’nde yargılanamayacağı iddiasıyla, İkinci Bölge İstinaf Mahkemesi’ne bir alt mahkemenin kararını temyiz için başvuran ve temyiz talebi reddedilen Halkbank, mahkemeye yaptığı yeni bir başvuruda bulundu.


Halkbank son başvurusunda yeniden yargılanmayı ve yeni bir duruşmayla mahkemenin daha önce almış olduğu ret kararını gözden geçirmesini istiyor. Halkbank'ın, 27 sayfalık yeniden yargılanma ve yeni bir duruşmaya çıkma talebi bankanın Amerika'daki avukatları Robert M. Cary, Simon Latcovich, Eden Schiffmann James w. Kirkpatrick'ın imzasıyla, Adalet Bakanlığı'nın elektronik başvuru sistemi üzerinden 5 Kasım günü yapıldı. Halkbank'ın avukatları başvuru dilekçelerine, aynı mahkemenin 22 Ekim'de aldığı gerekçeli kararı da ekledi.
DİLEKÇEDE HANGİ İFADELER YER ALIYOR?
VOA Türkçe’den Can Kamiloğlu’nun haberine göre, Halkbank'ın başvurusunda, şimdiye kadar ülke tarihinde ilk kez “Bağımsız Yabancı Devlet Dokunulmazlığı Yasası” kapsamında olan bir kurumun, ABD'de yargılanması için mahkeme heyetinin yeşil ışık yaktığı, mahkeme heyetinin son derece önemli bir hukuki hata yaptığı belirtildi.
Dilekçede, daha önce benzeri davalarda alınmış kararlara yer verildi. Dilekçede, mahkemenin Halkbank'ın temyiz başvurusunu 22 Ekim tarihinde reddeden kararıyla hukuki içtihatlara da uymadığı iddia edildi.
Amerika Anayasa Mahkemesi'nin, “Bağımsız Yabancı Devlet Dokunulmazlığı Yasası” kapsamında yabancı devlet kuruluşlarının bu ülkede yargılanmasına izin vermediği belirtildi. İkinci Bölge İstinaf Mahkemesi'nin üç hakiminden oluşan mahkeme heyeti, 12 Nisan tarihinde yapılan duruşmanın ardından Halkbank'ın bir kamu kuruluşu olduğu iddiasıyla temyiz edilmesi için yaptığı başvuruyu 22 Ekim'de değerlendirdiklerini, Halkbank'ın, “Bağımsız Yabancı Devlet Dokunulmazlığı Yasası” kapsamında ABD'de yargılanamayacağı yönündeki temyiz başvurusunu reddettiklerini açıklamıştı.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: