FBI'dan Ayrıldı "Elma Dedektifi" Oldu
24 yıl boyunca FBI'da adli soruşturmacı olarak çalışan David Benscoter, yeni mesleğine geçiş yaptı ve "elma dedektifi" oldu. Benscoter, soruşturmalarının ardından soyu tükendiği düşünülen 7 elma türünün hala yetiştiğini keşfetti.


Amerika Birleşik Devletleri'nin iç istihbarat ve güvenlik gücü olan Federal Soruşturma Bürosu (FBI)'dan 24 yıl sonra istifa eden David Benscoter, Kayıp Elma Projesi ismini verdiği bir dernek kurdu. Dedektif, eski türleri bulmak için Kuzeybatı Pasifik'teki terk edilmiş çiftlikleri ve meyve bahçelerini araştırdı. Benscoter bir asır önce yok olduğu düşünülen elma türlerini, ABD'nin Oregon, Washington ve Idaho bölgelerindeki eski meyve bahçelerinde buldu. Bu çeşitler arasında Almota, Ivanhoe, Eper ve Iowa Flat gibi isimlerle anılan kırmızı, yeşil ve sarının karışımından oluşan meyveler vardı.
29 Kayıp Elma Çeşidi Çıktı
Benscoter, "Daha önce meyvelerinden hiç tatmadığınız bir elma ağacı, birilerinin yüz yıldır tatmadığı bir tat... Bu çeşitleri geri getirdiğimizi bilmek ödül gibi" dedi.Benscoter, elmalarla ilgilenmeye engelli bir komşusunun elma ağaçlarının bakımına yardım etmesini istemesiyle başladı.
Talep Az,Tür Azalıyor
Kuzey Amerika'da bir zamanlar en az 17 bin elma çeşidi olduğu biliniyor. Ancak bugün sadece 4 bin 500'ü yetişiyor. 20. yüzyıla gelindiğinde çiftçiler talep azlığından çoğu elma türünü yetiştirmeyi bıraktı. Benscoter bu kayıp elmaları aramak için tohum kataloglarını, ilçe kayıtlarını, gazete kupürlerini ve fidanlık satış defterlerini tarıyor. Örneğin, ABD Tarım Bakanlığı'nın kayıtlarında suluboyayla resmedilen elmalar gördü. Bunlardan bir kısmını da eski bahçelerde bulmayı başardı.
Araştırmacıyla işbirliği yapan, ABD Tarım Bakanlığı'nın elma küratörü Ben Gutierrez, "Keşif yaptıklarında heyecanlanıyoruz" diye konuştu.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: