Green Card Çıkmazsa Bunu Yapın!
Amerika Birleşik Devletleri'nde TIR okulu açan Can Harmanşah, daha önce Türkiye Bursa'da ziyaret edip birlikte TIR sürdüğü Barış Köksoy ile ABD'de TIR kullandı. Green Card kazanamayanlar için çok önemli bir ipucu verdiler...
Köksoy, eğer bu şekilde E2 yatırımcı vizesi ile bir yatırım yaparsa ABD hükümetinin iki sene sonra işlerini ne kadar büyüttüğünü kontrol edeceğini ve her şey yolundaysa süreyi üç sene daha uzatıp yatırımcı vizesinin süresini toplamda beş seneye tamamlayacağını da öğrenmiş avukattan. Fakat, yatırımcı vizesi hiçbir zaman Green Card'a ve dolayısıyla da vatandaşlığa giden bir yol değil.
Yani yatırımcı vizesi ile oturum ve ticaret yapma izni alabiliyorsunuz. Devlet, verginizi ödeyip ödemediğinizi ve işinizin nasıl gittiğini devamlı kontrol ediyor. Fakat hiçbir zaman vatandaşlık vermiyor. Batarsanız da ülkeyi terketmeniz gerektiğini belirtiyor Köksoy.
Eğer ABD'ye önce turist vizesiyle gelip, statünüzü sonradan E2 yatırımcı vizesine çevirdiyseniz, artık ülkeden çıkış da yapamazsınız. Çünkü bir daha girmek için tekrar vize almanız gerektiğini belirtiyor Köksoy. Ama Türkiye'den direkt olarak E2 yatırımcı vizesi alırsanız, o zaman beş sene direkt oturum izni alabiliyorsunuz.
TIR işinde, yatırımı yapan kişinin kendisi TIR kullanamıyor! Sadece yatırımının başında durmak zorunda. Bu sebeple evli olan bireyler bu işe yatırım yapacaklarsa genellikle E2 vize başvurusunu eşlerinin üzerine yapıp kendileri CDL alıp TIR kullanıyorlar. Bu süreçte bu konuya son derece hakim iyi bir avukatla çalışmayı tavsiye ediyor. Çünkü hiçbir bilginiz olmayan bir alanda atlayacağınız küçücük bir detay bile yatırımınızı batırabilir.
Bir başka önemli detay da eğer Amerika topraklarındayken E2 yatırımcı vizesine başvuracaksanız, önden şirketi kurmuş ve para kazanıyor olmanız gerekiyor Köksoy'un aktardığına göre. Amerika'da bu konuya bakan avukat ücretleri ise 5 ila 10 bin dolar arasında değişiyor.
Köksoy, bir yatırımla kendisi CDL alıp TIR kullanmak istediği için, belki eşinin üzerine bir restoran açmayı ya da üç TIR alarak lojistik şirketi kurmayı planlıyor. Fakat restoran işi için 80 ila 100 bin dolar gerekirken, TIR işi için en az 200 bin dolar gerekli. Bu sebeple birçok kişi ABD'de TIR işi yapmak için daha az maliyetli olduğundan küçük bir cafe işine yatırım yapmayı seçiyor. Bunun için de yukarıda bahsettiğimiz gibi yatırımı eşlerinin üzerine yapıp kendileri CDL alarak TIR kullanıyorlar.
TIR şoförlüğü baba mesleği olan Köksoy, küçücük yaşından beri babasının yanında çekirdekten bu işte pişmiş. Fakat Türkiye'de bu işlerin hep büyük firmaların tekelinde olduğunu ve hiçbir zaman emeğinin karşılığını tam anlamıyla alamadığını ifade ediyor.
Konuyla ilgili daha detaylı bilgi edinmek için videoyu izleyebilirsiniz.
KAYNAK: Can Harmanşah
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: