Kanada Göçmenlik Sistemi İflas Etti!
Eray Karakuzu, Amerika ve Kanada gibi gelişmiş ülkelerde her şeyin güllük gülistanlık olduğunun düşünüldüğüne işaret ederek, ciddiye alınacak bir problem olmadığının sanıldığını söylüyor. Özellikle Türkiye'de yaşayan ve şu anda ekonomik krizden bunalan çoğu insanın yurtdışına yerleşme çabasını düşünecek olursak, bu nsanlara göre kapağı atmak istedikleri gelişmiş ülkelerde ekonomi çok iyi, herkesin 3'er 5'er otomobili var, herkes mutlu.
Karakuzu'ya göre Kanada'nın da kendi içinde büyük sorunları var. İlk akla gelen konu başlığı da sağlık sistemi. Kendisi her ne kadar 4 yıl içinde sağlık sorunu yaşamasa da aile hekimine kayıt olmanın bile 2 yıl sürdüğünü örnek gösteriyor.
Bir diğer önemli sorun ise federal hükümetin gelir idaresi (CRA) olduğunu söylüyor Karakuzu. CRA'e ulaşıp derdinizle ilgili danışmanın ya da sorununuzu çözebilmenin pek de mümkün olmadığı kanısında. Türkiye'de de serbest meslekle uğraşırken en yaka silktiği kurumlardan biri olan vergi dairesinin gelişmiş bir ülke olan Kanada'da da bu halde olmasını ilginç karşılıyor.
Karakuzu bir de Ottawa gibi bir şehirde tırcıların uzun süren protesto gösterilerinde şehri resmen bloke etmelerine karşın hükümetin onlara engel olamamasını abesle karşıladığını ifade ediyor. Bunu beceriksizlik olarak algılıyor.
Ama kendisini en çok şaşırtan konunun ise göçmenlik işleri (IRCC) olduğunu vurguluyor. Bu bakanlığın başında kıdemsiz ve siyaset sahnesinde yeni bir bakanın olduğunu hatırlatıyor. Ama IRCC'nin felç olma durumunun daha da eskilere dayandığını söylüyor.
Mesela kendileri oturum izni için başvuru yaptıklarında eksiksiz bir dosya sunmalarına rağmen normalde 6 ay süreceği belirtilen işlem o dönem Covid-19 pandemisi hayatımızda olmamasına rağmen uzadıkça uzamış. Aylar geçmesine rağmen telefonda uzun bekletilme aşamaları ile her görüştüğü memurun konudan habersiz yaklaşımı strese sokmuş. 10. ayın sonunda yaşadıkları bölgenin milletvekiline konuyu yazınca onun el atmasıyla sorun çözülebilmiş.
Şimdi ise daimi oturum sürecinde geçirmeleri gereken süre dolduğu için vatandaşlığa başvuracakken işin içine bir de pandeminin aksattığı süreç girince işler daha da çıkmaza girmiş. Resmi sitede vatandaşlık için belirtilen süre 26 ay diyor Karakuzu.
Zaten daimi oturum sürecini aşana kadar birçok hendek atladıklarının altını çizerek, böylesine gelişmiş bir ülkede bu tür işlerin bu kadar uzatılmasını sadece beceriksizlik olarak yorumluyor. Üstelik kişi başı da 630 dolar ücret alındığını hatırlatıyor. Böyle bir ücreti peşinen ödeyip 26 ay bekletileceklerini söylüyor.
Bakan da geçenlerde çıkıp sistemik bir ırkçılık problemi olduğunu itiraf etmiş Karakuzu'nun aktardığı bilgiye göre. Çünkü öğrenci vizeleri ve benzeri tüm başvurularda işlemler çok uzun sürüyor.
Daha detaylı bilgi için videoyu izleyebilirsiniz.
KAYNAK: Eray Karakuzu
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: