'Siri' Sesli Asistan Teknolojisinin Mucidi Bir Türk!
Akıllı telefonlarla hayatımıza giren ve devrim niteliğinde sayılan sesle kumanda edilen 'Siri' ve ardından gelen 'Google Now' ve 'Cortana' gibi teknolojiyi aslında Denizlili bir çobanın icat ettiğini biliyor muydunuz?


Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz'ın hikayesi, 1936 yılında Denizli’nin Acıpayam ilçesinde görevli öğretmenlerin pikniğe gitmeleriyle başlıyor. Öğretmenler piknik yapmak için gittiği yeşillikte keçilerini otlatan küçük bir çoban çocukla karşılaşır, çobanı yanlarına davet edip hem karnını doyurmak hem de diyalog kurmak için, çay ikram ederler ve ismini sorarlar.
Küçük çoban ürkek bir sesle cevap verir: "Hüseyin…"
Hüseyin’e öğretmenler yanlarındaki gazeteyi verip okumasını isterler. Verirler vermesine de o tarihlerde okuma yazma bilenlerin sayısı o kadar azdır ki, okuma öğrenenlerin diplomaları bizzat valiler tarafından imzalanır. Hüseyin okuma bilmediği için gazeteyi eline almayı kabul etmez ve öğretmenler bu kez yaşını ve neden okula gitmediğini sorarlar.
"12" diye cevap verir ve ekler: "3 yaşımda annemi kaybettim, 11’imde de babamı…"
Hüseyin ile bir süre sohbet eden öğretmenler, çocuğun aslında çok zeki olduğunun farkına varırlar. Mutlaka okuması gerektiğini tembih ederler ve kendisine yardımcı olurlar. Hüseyin, karşılaştığı öğretmenler sayesinde Denizli’de parasız yatılı okumaya başlar.
Öğrenim hayatına hızlı bir giriş yapan Hüseyin matematiğe merak sarar. Bir süre sonra katıldığı bir matematik yarışmasında Hüseyin’e bir kitap hediye edilir, Hüseyin kitabı bir gecede bitirir.
Kitabı bitirdiği gecenin sabahı Fen Bilgisi öğretmenine gider,“Bu kitapta eksiklik var” der. Öğretmen şaşırır. Çünkü Hüseyin’in bahsettiği eksiklik, Görecelilik Teorisi (Einstein'ın izafiyet teorisi) hakkındadır. Söz konusu teorinin önemli bir parçasının kitapta olmadığını fark etmiştir Hüseyin. Fen öğretmeni konuyu, İTÜ’de kendi hocası olan rahmetli fizik profesörü Nusret Kürkçüoğlu’na mektup yazarak iletir. Nusret Hoca'dan şu yanıt gelir: “Hüseyin, liseyi bitirince İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği’ne gelsin.”
Ve Hüseyin mezun olunca İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği’ne gider. Denizlili öksüz ve yetim çoban Hüseyin, orada da birtakım çalışmalar yapar ve çalışmalarını hocaları anlayamaz. Hocalarından biri, “Bu çalışmalarını bilse bilse Amerika Boston’daki Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde (MIT) görevli Prof. Dr. Morse bilir." deyip mektupla ona gönderir.
Prof. Morse’dan da şöyle bir cevap gelir: “Hüseyin’in bu yaptığını 5 sene önce bir grup buldu, ama bunu Hüseyin’in tek başına bulması olağanüstü bir şey. Biz Hüseyin’in tüm masraflarını karşılayacağız, Amerika’ya gelsin.”
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: