Model Y'nin büyük ekranından navigasyonu açan Kızmaz, aracın yan şeritteki aracı nasıl algıladığını gösteriyor. Bu özellik sayesinde diyelim ki; otomatik sürüşteyken sol şeride geçmek istediniz ve sinyal verdiniz, fakat solda yakın mesafedeki aracı algıladığından kesinlikle sol şeride geçmenize izin vermiyor Model Y. Ancak o araç geçtikten sonra sol şeride geçebilirsiniz. Kendiniz sürüyorsanız da aynı şekilde, sol şeride geçmenize izin vermeyecektir.
Aracın kamerası sayesinde dev ekrandan aracın çevresinde ne var ne yok görmeniz ve kontrol
etmeniz çok kolay oluyor.
Otomatik Pilot
Otobana çıkıp arcın otomatik pilot özelliğini deneyecek olan Kızmaz, ancak 35 kmh'de bu özelliğin devreye girdiği bilgisini paylaşıyor. Henüz şehiriçi kullanım yok maalesef, ama yakında bu özelliğin de geleceğini söylüyor.
Direksiyondaki vites koluna iki kez seri şekilde bastırdığınızda, otomatik pilot bu kadar pratik bir şekilde devreye giriyor. Kızmaz ne gaza basıyor ne direksiyona dokunuyor, ama araç çok rahat bir şekilde otobanda gidiyor. Hatta virajı çok rahat bir şekilde dönüyor.
0'dan 60'a çok hızlı yükselen araç, otomatik pilotta önündeki araca göre kendi hızını ayarlayıp
düşürüyor. Fakat yol müsaitse başlangıçtaki hıza geri dönüyor. Otomatik pilottayken araç zaman zaman 'direksiyona dokun' şeklinde talimat veriyor. Çünkü sürücünün orada olduğunu algılaması gerekiyor. Dokunur dokunmaz hızına devam ediyor. Yani araç uzun süre otomatik pilotta gitmiyor. Arada uyarı vererek direksiyona dokunmanızı istiyor.
Normal araçlarda ayağınızı frenden çektiğinizde, araç yavaş yavaş algılar diyen Kızmaz, fakat Tesla'da ayağınızı çeker çekmez hemen kendisini hissettirdiğini ve aracın otomatik olarak fren uyguladığını belirtiyor. Araç hızlıca yavaşlıyor.
Navigasyon ekranından trafik ışıklarını gösteren Kızmaz, yakın zamanda şehir içinde de otomatik pilotu aktif hale getirecek olan Tesla'nın, sensörler sayesinde tüm ışıkları algılayıp kırmızıda durup yeşilde geçeceğini söylüyor.
Aracın kendi kendini parketme özelliği de var, fakat Kızmaz bu özelliğin nasıl çalıştığını bilmediği için kendisi park ediyor. Son olarak direksiyondaki vites koluna arkadan bir kez bastırınca, park moduna aldı araç kendisini.
Aracın İç Dizaynı
Aracın içi Model 3 gibi dizayn edilmiş. Fakat Model 3'ten biraz daha büyük bir model. SUV olarak geçiyor. Direksiyon çok sade dizayn edilmiş ve içine otomatik pilot yerleştirilmiş. Sağında vites kolu, solunda ise sinyal kolu mevcut. Direksiyondan müziğin sesini kumanda edebilirsiniz.
Ekrandan. araç içi özelliklerinden her şeyi rahatlıkla kontrol etmeniz mümkün. Mesela 'otomobil'
seçeneğinden 'ayna'yı seçtiğinizde sağ-sol dikiz aynalarının yönünü ve açısını istediğiniz gibi
değiştirebilirsiniz.
Onun dışında kamera, müzik, silecekler her şeyi ekrandan kumanda edebilirsiniz. Çeşitli
uygulamaları da yüklemeniz mümkün. Ayrıca aracın enerji tüketimi gibi tüm teknik donanımı
hakkındaki verilere de buradan ulaşabilirsiniz. Şarj durumu gibi. Koltuk ısıtması gibi. Klima gibi.
Aracın ön konsolunda bardaklık ve çeşitli depolama alanları da mevcut. Bazı bölümler otomatik açılır kapanır kapaklı.
Kapılar içeriden de dışarıdan da kapı koluna hafifçe dokuduğunuzda açılıyor. Size kalan kapıyı içeri ya da dışarı doğru itip hareket ettirmek oluyor.
Arka koltuğa rahatlıkla üç kişi oturabilecek ferahlıkta bir iç yapısı var. Ayrıca ekstra ücret ile bagaja ilave iki koltuk daha ekletebilirsiniz.
Bagaj
Bagaj hacmi oldukça geniş. Bagaj kapısı da bir kere dokunduğunuzda otomatik olarak açılıp
kapanabiliyor.
Test Sürüşü
Kızmaz son olarak, isteyen herkesin ABD'de Tesla'nın web sitesinde test sürüşü için randevu
alabileceği bilgisini paylaşıyor. Pandemiden ötürü, yanınıza görevli verilmeden kendi başınıza
yaklaşık 30 dakikalık bir test sürüşü gerçekleştirebilirsiniz Kızmaz gibi.
KAYNAK: Mehmet V Kızmaz