Washington'lı Ertegün Kardeşler'in Belgeseli
ABD'nin ikinci Türkiye Büyükelçisi Münir Ertegün'ün oğulları Ahmet ve Nesuhi Ertegün kardeşler, ABD müzik piyasasına damga vuran Atlantic Records plak şirketini kurarak, hem Ray Charles gibi önemli siyahi müzisyenleri müzik dünyasına kazandırdılar, hem de bu sayede son günlerde ABD'de tekrar alevlenen ırkçılığa karşı caz müzik ile kafa tuttular. İşte onların belgeseli, Ümran Safter'in yorumuyla 'Leave The Door Open'.
1930'larda satın alınan, Washington'daki Türk Büyükelçiliği rezidansı, kendi tarihini de anlatan bir caz belgeselinin prömiyerine ev sahipliği yaptı. Rezidansın tarihi caz geceleri, Ümran Safter'in ''Leave The Door Open'' (Kapıyı Açık Bırak) belgeselinde yeniden hayat buldu.
Büyükelçinin oğulları Ahmet ve Nesuhi Ertegün'ün, Amerika'nın en ünlü plak şirketi Atlantic
Records'ı kurma fikirlerinin altında da, aslında rezidansta düzenlenen bu ünlü caz geceleri yatıyordu.
Belgeselde Ümran Safter, Ertegün kardeşlerin sadece caz sevgisini değil, Amerika'daki ırkçılığa karşı renk ayrımı gözetmeyen bu sevgi sayesinde, müzik dünyasına kazandırdıkları siyah müzisyenleri de konu alıyor.
Korona virüs salgınına rağmen filmi tamamlamayı başaran yönetmen Ümran Safter, DC Bağımsız Film Festivali kapsamında Everett House'da belgeselin dünya prömiyerini yaptı.
Gecede, Ertegün ailesine yakın ve Atlantic firmasından isimlerin yanı sıra, Washington ve caz üzerine araştırmalar yapan ve rezidans binasının tarihi üzerine kitap yazan isimler bir araya geldi. Anlatımı destekleyen tarihi görüntüler de belgeselin en etkileyici yönlerindendi.
''Leave The Door Open'', Nisan ayı sonunda Dallas'ta Amerika Film Festivali'nde gösterilecek. Ancak Safter, belgeselini daha fazla Amerikalı izleyiciyle buluşturmayı planlıyor.
Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği de, Ahmet ve Nesuhi Ertegün kardeşlerin anısına caz konserleri düzenliyor.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: