Sergide Anadolu, Selçuklu, Osmanlı ve Türk motifi ve desenleriyle izleyicinin karşısına çıkan sanatçı, sanatıyla aktarmak istediklerini, göçebe imgeleriyle yerellikten evrenselliğe dönüştürmüş.
Sergiyi ziyaret eden New York Başkonsolosu Alper Aktaş sanatçıya başarılarının devamını diledi.
Sergiye ilgiden çok memnun olduğunu dile getiren Çimen "Başkonsolosumuz Alper Aktaş, Gloria Jeans Sahibi Mehmet Dinçerler, Daily Sabah Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Altay, Amerikalı sanatçı Kevin Kelly, Koleksiyoner Juliana Terian, Hirshorn Müzesi bağışcısı Beth Matcuis gibi isimler sergimizi ziyaret etti. Sergimizle yakından ilgilendiler." dedi.
ABDPOST.COM'dan Feride Çetiner'e konuşan Fatma Zeynep Çilek Çimen "Genelde işlerimde Anadolu motiflerinin formlarını irdeleyerek çağdaş tekniklerle yeniden yorumlamaya çalışıyorum. Çizgilerden oluşan bir organizmayla serbestçe oynayabilmek, motifin ve geometrinin gizlendiği bir yüzey oluşturuyorum. Bu sergide de yine motifleri irdeledim. Anadolu kilim motiflerinden esinlenerek yaptığım geometrik İşler bulunuyor. Örneğin bir resimde bereket motifini işledim. Anadolu kilimlerinde sıkça rastladığımız bereket motifi birçok kültür de kullanılmış ve bereketli olmanın önemine vurgu yapılmıştır . Ölüm dirim döngülü bereket sembolüdür." şeklinde konuştu.
Newyork’ta sergilenen bu resimlerin 2 yıl içerisinde yaptığım çalışmaların sonucunda çıkardığı işler olduğunu vurgulayan Çimen, "Manhattan bölgesinde ve Kore’de var olan CJ one Gallery’den davet aldım. Geçen sene anlaşarak süreci başlatmış olduk. Toplamda 7 iş sergileniyor . Kültür bakanlığının da desteğiyle solo sergim için buradayım." diyerek sözlerini sürdürdü.
Konu seçiminde dikkat ettiği hususları da anlatan Zeynep Çilek Çimen "Kültür ve geleneği irdelemenin yanında zıt kültürlerin tarihte nasıl karşılaştıkları sorusunu in cevabını ararım. İçinde yaşadığım kültürü yorumlarken, ona başka bir kültürün mesafesinden bakmak kolaylaştırıyor." ifadelerini kullandı.
Amerika deneyimi önümüzdeki dönemde yapacağı işler için değişik bir bakış açısı kazandırdığını vurgulayan Çimen, "Buradaki sanatçı arkadaşlarımın stüdyoları ziyaret edip deneyimlerimi artırıyorum. Tüm bunları bir süre üzerine düşündüm yeni işlerimde nasıl bir yol izleyeceğim üzerine yeni kararlar alabilirim. Sanat kariyerimin henüz çok başındayım ve her yeni deneyim yeni süreçler açıyor bende peşinden gidiyorum. Önümüzdeki dönemde bir artist rezidans programına katılmayı planlıyorum." diye konuştu.
Zeynep Çilek Çimen, Dünyaca ünlü sanatçıların katıldığı gala gecesine davet edildiğini bunun kendisi için önemli bir dönüm noktası olduğunu belirterek "Burada sadece solo sergim için değil aynı zamanda sevgili koleksiyoner Juliana nın daveti üzerine Hirshorn Müzesinin gala gecesine katılmak içinde geldim. Ve Harika bir deneyim yaşadım. Beni onur sanatçısı olan Marina Abromoviç ile aynı masada ağırladırlar ve Marina ile sohbet etmek onun sanat kariyerindeki tecrübelerini dinlemek benim için çok önemliydi . Hatta önümüzdeki dönemlerde performans düşünürsen beni ara dedi. Zaten hayranlık duyduğum bir kadın sanatçıdan böyle bir teklif almak beni heyecanlandırdı." dedi.
FATMA ZEYNEP ÇİLEK ÇİMEN KİMDİR?
Ressam Fatma Zeynep Çilek 1984 yılında Ankara’da dünyaya gelmiştir. Lise döneminde geleneksel sanatlara ilgi duymaya başlamıştır. Amerikan Newport International Üniversitesi’nde psikoloji eğitimi alan Fatma Zeynep Çilek yine üniversite döneminde sanat eğitimlerinin yanı sıra art terapi eğitimi almıştır. Hat ve tezhip eğitimlerinede katılmış, hat sanatı ve modern sanatı birleştirip yenilikçi yaklaşımlar ile eserlerine imzasını atmıştır.
Kendi ruhundan izleri tuvallere işleyen Fatma Zeynep Çilek yaşamını İstanbul’da sürdürmektedir. Aslen Ankara’lıdır.
2017 yılında Ömer Çimen ile evlenmiştir.
Yorumlar
Kalan Karakter: