ABD'de Aracınızı Nasıl Kayıt Ettirirsiniz?
Amerika Birleşik Devletleri'ne Work&Travel programıyla gelen 'Onurco' YouTube kanalının sahibi Onur, bir araç satın aldığınızda nasıl üzerinize geçirip, plakalarını alıp, sigortasını yaptıracağınızı aşama aşama anlattı.
Otomobili satın aldıktan sonra elinizde 'title' denen ruhsat belgesi ile sigortadan aldığınız 'Registration and Title Application' belgesi bulunuyor olacak. Sigorta firması o belgeye aracınızla ilgili gerekli tüm bilgileri yazıyor. Ve son olarak firma yetkilisi imzalıyor.
Kesinlikle sürücü belgeniz olmadan bu işlemler yapılmıyor Onur'un aktardığına göre. Yani ehliyetiniz, araç ruhsatınız ve sigorta belgenizi elinize alıp bulunduğunuz eyaletteki 'Registry of Motor Vehicles'e gidip aracı aldığınız fiyat üzerinden devletin hesapladığı kadar bir vergi ödemeniz gerekiyor.
RMV de ikinci el otomobilleri internetteki piyasasını araştırarak vergilendiriyor. Çünkü sizin sigorta belgesinde belirteceğiniz alış bedelini daha önceki tecrübelerine dayanarak düşük yazma ihtimaliniz olduğunu bildiklerinden, RMV kendi araştırmasını kendisi yapıyor.
Bu şekilde çok sahtekarlık yapılmış daha önce ABD'de. Hatta o formdaki 'hediye' seçeneğini işaretleyerek haksız yere vergiden muaf tutulanlar da olunca, artık gerçekten hediye olup olmadığının da belgelenmesi istenir olmuş. Ama 'Dealer' gibi yerlerden araç satın aldıysanız buranın verdiği rakamlar RMV için geçerli oluyor.
Onur da bu üç belge yani ehliyet, ruhsat ve sigorta belgesinin yanısıra yabancı olduğu için bir de pasaportunu yanına alarak içeri giriyor. Randevusuz geldiği için önce onu karşılayan memurun sorduğu sorular doğrultusunda kendisine bir numara verilmiş. İçeride çekim yapması yasak. Sırası gelince de işlemini yaptırıp plakalarını alarak çıkmış.
Yeni plakalarını aracına takıyor ve 7 gün içerisinde de aracın ilk muayenesini yaptırması gerekiyor. Muayeneden sonra verilen sticker'ı ön cama takmak zorundasınız, yoksa polis çevirdiğinde başınız derde girebilir.
KAYNAK: Onurco
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: