ABD'de Hemşireler Büyük Bir Grev Başlattı!..
Minnesota'nın Minneapolis ve Duluth bölgelerindeki 15 bine yakın hemşire, pazartesi günü iş bıraktı. Üç gün sürmesi planlanan eylem, ABD tarihinde özel sektörde çalışan hemşirelerin en büyük grevi oldu.


Başhemşiresiz çalışmak ve tecrübe gerektiren işlerin yeni mezun hemşirelere yüklenmesi de diğer tartışma konuları arasında.
Diğer eyaletlerde de benzer şikayetlerin bulunması, grevin ABD'nin kuzeyindeki eyaletten ülke geneline yayılabileceğini gösteriyor.
Hemşireler, eleman alımı ve mesai belirlemede söz sahibi olmanın yanı sıra daha yüksek maaş istiyor.
50 yaşındaki hemşire Tracey Dittrich, 24 yıldır bu işi yaptığını belirterek, "Artık hastane yöneticilerinin bize daha fazlasını yapmamız gerektiğini söylemelerinden bıktık. Hastaneler daha fazla hemşire ve sağlık çalışanına ihtiyaç duyuyor ve bunun için de daha fazla maaş vermeleri lazım" dedi.
Minnesota Hemşireler Birliği Başkan Yardımcısı Chris Rubesch, şu ifadelerle dertlerini anlattı:
Hastalarıma hak ettikleri ilgiyi veremiyorum. Çağırsalar da cevap alamıyorlar. Hastalar dışkı kaçırdıysa ya da oksijenleri çıktıysa veya tuvalete girmeleri gerekiyorsa bekleme süreleri az sayıda saniyeyi ya da dakikayı geçmemeli ama bu bazen 10 dakika ya da daha fazla sürebiliyor. Bunlar bekleyemeyecek işler.
Rubesch'in yöneticiliğini yürüttüğü sendika, eleman alınması ve sözleşme görüşmelerine güvenlik konusunun da dahil edilmesinin özel hastanelerin başlarındaki isimler tarafından reddedildiğini savunuyor.
İşveren tarafıysa eylemin aceleye getirildiğini ve federal arabuluculuk gibi seçeneklerin zorlanmadığını öne sürüyor. Mesela Twin Cities Hastane Grubu sözcüsü Paul Omodt hemşire sendikasının grevi engellemek için yeterince çaba göstermediğini savunarak şöyle dedi:
Hemşireler uzlaşmaya gitmeyi kararlı bir şekilde reddetti. Grevi tercih ettiler.
Grevden etkilenen hastaneler, geçici hemşireleri işe aldıklarını ve pek çok hizmeti böyle sürdürmeyi planladıklarını dile getirdi.
Müzakerelerde hastaneler yüzde 10 ila 12 zam teklif ederken hemşireler bu oranın yüzde 30'u geçmesi gerektiğini savunuyor.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: