Re’y El-Yovm gazetesi Batılı diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberinde Amerikan güvenlik heyetinin, aynı zamanda ABD’de Suriye’yi takip eden bir komitede de görev yapıyor.
Re’y El-Yovm Gazetesinin aktardığına göre, ABD’li güvenlik heyeti, Şam’a ziyaret yapmak için Ürdün’ün başkenti Amman’daki Suriyeli yetkililerle irtibata geçti ve yapılan koordinasyon sonucu heyet Şam’a gitti. Gazete, Şam’a giden ABD güvenlik heyeti ile Suriyeli üst düzey yetkililer arasında gerçekleşen toplantının 7 saat sürdüğünü, toplantının ve ziyaretin gizliliğinden dolayı herhangi bir açıklamanın yapılmadığını söyledi. Re’y El-Yovm ismini açıklamadığı Batılı bir diplomada dayandırdığı bilgiye göre, Şam ziyaretinden sonra ABD heyeti tekrar Ürdün’ün Başkenti Amman’a döndü ve toplantıyı özel bir rapora dönüştürdü. Habere göre ABD güvenlik heyeti, ABD istihbarat servisi, Pentagon, Dışişleri Bakanlığı Ortadoğu Birimi ve Amman’daki ABD Büyükelçiliği Güvenlik Bürosu’ndaki yetkili kişilerden oluşuyor.
AYDINLIK ŞAM'DA ŞAHİT OLMUŞTU
1-2 Aralık’ta Suriye’nin Başkenti Şam’da katıldığımız Uluslararası Terörizmle Mücadele ve Aşırı Dincilik Konferansı’nda da Suriye Adalet Bakanlığı’nın davetlisi olarak gelen Amerikalı heyet damgasını vurmuştu. Toplantıyı takip eden arkadaşlarımız Şafak Terzi ve Mehmet Yaşar Yıldız’a açıklamalarda bulunan Amerikalı heyetin başkanı Gordon Duff, “Şam’a gelmemizin sebebi Suriye ile temasa geçip, tek bir ABD olmadığını göstermek. Bu konuda ABD ordusu içinden bir bölüm destek veriyor. Hatta Beyaz Saray’ın içinden Başkan Obama’ya çok yakın güçlü gruplar buraya gelmemizi istiyor” şeklinde konuşmuştu. 12 kişiden oluşan bu heyetin diğer üyeleri de arkadaşlarımızla yaptıkları sohbetlerde, Obama yönetimi adına Esad hükümeti ile temas kurmaya çalışırken, diğer yandan Suriye’nin de kendileri üzerinden (Amerikalı heyet) Washington’da Suriye’ye karşı yürütülen kanlı savaşa son verilmesi için lobi faaliyeti örgütlemeye çalıştığını söylemişlerdi.
DÖNÜM NOKTASI: 2013 SARİN SALDIRISI
Suriye-ABD arası temaslar bununla da sınırlı değil. Gazetemizin eski yazarlarından Suriye Enformasyon Bakanlığı Başmüsteşarı Bessam Ebu Abdullah’ın 2013 Kasım ayında aktardığı bilgiye göre; Ebu Abdullah’ın da bizzat katıldığı üstdüzey bir görüşmede, ABD yönetimi 2013 Ekim ayında Suriye yönetimi ile müzakerelere başlamıştı. Ağustos ayında müdahaleden söz eden ABD, iki ay gibi kısa bir süre içinde müzakere masasına oturmak zorunda kalmıştı.
Dönüm noktasına şu şekilde gelinmişti; 21 Ağustos 2013′te Şam’ın dış bölgesinde bulunan Doğu Guta’da yapılan sarin gazı saldırısı sonrası Esad Hükümeti suçlanmış ve hemen ardından Washington’da Suriye’ye müdahale tamtamlarının çalınmıştı. Ancak BM yetkilileri tarafından hiçbir kanıt bulunamayınca ve Rus uydu görüntülerinin de cihatçı terör örgütü Nusra Cephesini sorumlu tutması sonucu, Suriye ordusunun da zaferleriyle ABD taktik değiştirmek zorunda kalmıştı. Sonraki süreçte IŞİD meselesi iyice gün yüzüne çıkmıştı.
ABD’nin saldırıları azaltıp Esad yönetimini muhatap almasına neden olarak, Esad’ın Batı destekli teröre karşı savaşta galip konumda olması gösteriliyor.
Kaynak: Aydınlık
Yorumlar
Kalan Karakter: