Amerika Birleşik Devletleri’nin Arizona eyaletinde yaşayan Türk-Amerikan toplumu, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün dünya çocuklarına armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın eyaletin eğitim sisteminde tanınması için harekete geçti.
Arizona Turkish-American Members (ATAM) Derneği’nin öncülüğünde başlatılan kampanyayla, 23 Nisan’ın Arizona’daki okullarda tanıtılması, müfredata dahil edilerek kültürel çeşitliliği destekleyen ders içeriklerinde kısa da olsa yer bulması hedefleniyor.
Dernek Başkanı Sevda Özonur tarafından Arizona Eğitim Departmanı’na iletilen resmi dilekçede şu ifadelere yer verildi:
“Bu özel gün, modern Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk tarafından dünya çocuklarına ithaf edilmiştir ve her yıl 23 Nisan’da barışçıl ve müreffeh bir gelecek için çocukların rolünü onurlandırmak amacıyla kutlanmaktadır. Arizona'da tanınması, kültürlerarası anlayışı artıracak ve farklı kökenlerden gelen çocuklar arasında barış, birlik ve dostluk ideallerini güçlendirecektir.”
Tarihi Bir Yanıta Karşı Kültürel Diplomasi
Kampanya sadece bir kültürel tanıtım çabası olarak değil, aynı zamanda Türk toplumuna yönelik "soykırım" iftiralarına karşı verilen barışçıl ve yapıcı bir yanıt olarak görülüyor. ATAM yöneticileri, Amerikalı öğrencilerin tarih derslerinde Türk milletine karşı tek taraflı anlatımlara maruz kaldığını, bu nedenle 23 Nisan gibi olumlu, insanlık değerlerini temel alan bir bayramın tanıtılmasının algıyı dengeleyeceğini belirtiyor.
“Ders kitaplarında bir yanda atalarımıza iftira atılıyor, öte yanda Atatürk’ün dünya çocuklarına armağan ettiği bir bayramdan bahsedilse, bu büyük bir farkındalık yaratır. Bu iki anlatım arasındaki çelişkiyi gören her çocuk, gerçeği sorgulamaya başlar,” diyen gönüllüler, kampanyaya daha fazla destek bekliyor.
Topluma Çağrı: En Az 10 Kişiye Ulaştırın
Kampanyayı destekleyenler, sadece Arizona’daki değil, ABD’nin diğer eyaletlerindeki Türk-Amerikan derneklerine de çağrıda bulunarak benzer girişimlerin başlatılmasını istiyor. Ayrıca tüm vatandaşlardan change.org üzerinden yayınlanan imza kampanyasını imzalayıp, çevrelerindeki en az 10 kişiye daha ulaştırmaları isteniyor.
İmza kampanyasına aşağıdaki bağlantıdan ulaşmak mümkün:
🔗 https://www.change.org/p/april-23rd-children-s-day
Diaspora Birlikte Hareket Ediyor
Türk Diasporası'nın birlik içinde hareket etmesinin önemine dikkat çeken F. Özonur ve TASFO (Turkish-American Solidarity and Friendship Organization) yetkilileri, “Bu sadece bir bayram talebi değil; aynı zamanda topluma, tarihe ve çocuklara saygı için verilen bir mücadeledir,” mesajını verdi.
Arizona’daki bu girişim, Türk-Amerikan toplumunun kültürel değerlerini tanıtma çabalarının somut ve etkili bir örneği olarak şimdiden dikkat çekmeye başladı.
Yorumlar
Kalan Karakter: