ABD'li Son Savaş Esirinin Öyküsü
Birinci sınıf er rütbesindeki Bowe Bergdahl, 30 Ağustos 2009'un ilk saatlerinde Afganistan'ın doğusundaki üssü terk etti. Taliban güçleri çok gecikmeden ele geçirdikleri Amerikan askerini esir aldı.


Memleketi ABD'nin yanı sıra tüm dünyada yankılanan haberlerle ve onların izdüşümündeki spekülasyonlarla geçen yılların ardından, 31 Mayıs 2014'te dönemin ABD Başkanı Barack Obama, "Amerikalı son savaş esiri" olarak tanımlanan Bergdahl'ın tartışmalı Guantanamo Kampı'nda tutulan 5 önemli tutukluyla takas edildiğini duyurdu.
"Vatan haini" mi "kahraman" mı olduğu tartışan Bergdahl'ın hukuki süreçleri devam etse de yavaş yavaş popülaritesi azalıyordu ki; ABD, Afganistan'dan apar topar çekildi. Taliban ülkenin kontrolünü tahminlerden çok daha hızlı bir şekilde ele geçirdi ve ülkedeki yeni hükümet açıklandı.
Ailesi ve asker arkadaşlarıyla konuşarak onun hakkındaki en kapsamlı biyografilerden birini yayımlayan Michael Hastings'in anlattığına göre, Bowe henüz 5 yaşındayken ata binmeyi ve tüfekle ateş etmeyi öğrenmişti. Türkiye'de Hasbi Tembeler diye bilinen Beetle Bailey en sevdiği çizgi karakterdi.
2013 haziranında Taliban, Bergdahl'ın Guantanamo Üssü'ndeki 5 üst düzey yetkiliyle birlikte özgürlüğüne kavuşabileceğini öne sürerek anlaşma teklifinde bulundu.
Bu süre zarfında muhalifler, Bergdahl'ı "vatan haini" olarak niteleyip böyle bir anlaşmanın düşmanlara yanlış mesajlar vereceğini savunuyordu. Hükümet çevreleriyse "ABD'nin son savaş esirinin" kurtarılması gerektiğini vurgulayarak benzer bir takas yapan İsrail'i örnek gösteriyordu.
Bowe'nin yaşam öyküsünden ABD'nin Afganistan'da rezil olmasına dair bir simge çıkaran da var, geride hiçbir askerini bırakmak istemeyen bir süpergücü gören de...
Diğer yandan kaosun hakim olduğu bir evrende gündelik kararların öngörülemeyen sonuçlarının hem siyasette hem de bir kişinin hayatında ne kadar etkili olduğunu anlamak da mümkün.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: