Her Yıl Giresun'dan göç etmiş Giresunluların gittikleri kentlerde düzenlediği Otçu Göçü Şenliği New Jersey Eyaletinin Monroe kentinde bulunan Thompson Parkta düzenlendi. Pikniğe Giresunlular Derneği üyelerinin yanısıra Türk Hars Birliği ve bir çok Türk dernek üyeleri de katıldı.
Türkiye'nin New York Başkonsolosu Ertan Yalçın'ın da davetliler arasında olduğu Otçu Göçü Şenliğinde Karadeniz yemekleri ikram edildi, Karadeniz Türküleri eşliğinde horon oynandı. Zeyno Erkan'ın görüntülediği videoda Jimmy Cemil Kahyaoğlu "Giresunlular Derneği olarak Amerika'da ki tüm Giresunlulara ulaşmaya çalışıyoruz. Böyle etkinlikler kaynaşmaya vesile oluyor." dedi.
GİRESUN OTÇU GÖÇÜ ŞENLİĞİ
Eskiden Giresun ve yöresinde yaşayan aileler geçimlerini mısır üzerinden gerçekleştirip geniş mısır tarlalarına sahiplerdi. Aileler mayıs ayının sonları, haziran ayının başları gibi eşyalarını yaylalara atıp; ot kazma işlemini yaparlardı. Bu yaylalara göç, dediğimiz gibi mısırların ekilip, yeni çıkan otların da çapayla kesildiği tarihtir ve bu harekete ot kazma denir.
Ot kazma işleminden sonra aileler yaylada bulunan evlerinin, bahçelerinin bakımlarını yaparlardı. Yaylada yaşlılar kalıp köylere yetişkinler gençler döner, yaklaşık 20 gün kadar sonra ikinci bir mısır otu kazımı yani dolum otu kazımı denen kazımı yaparlardı. İşe yaramayan yaban otlarının yanında, mısır fidelerinin diplerine toprak atılarak doldurulur bu işlemden dolayı da dolum otu kazımı denilmektedir.
Bu işlemler bittikten sonra köyde kalan aileler yaylalarına çıkarlardı. Bu şekilde otçu göçü meydana gelirdi. Otçu göçü yaklaşık haziranın sonu ile temmuzun ilk yarısına kadar sürer, bu süreden sonra tekrar köye inilirdi.
Otçu göçünde insanların çimenlerde yeşilliklerde piknik yapması, çocukların top oynaması gibi çeşitli eğlenceler gerçekleştirilirdi. Ayrıca yaylada geçirilen zamanda Giresun’un en önemli meyvelerinden olan kiraz büyük rol oynardı.
Otçu Göçü Şenliği Giresunluların gittiği bir çok kentte yapılıyor. Amerika'da ise yaklaşık 10 yıldır yapıldığı öğrenildi.
Yorumlar
Kalan Karakter: