Bağırsak Florasına İyi Gelen Besinler
Sızan patojenler yada iyi sindirilmemiş besinler kan dolaşımına geçiyor, bağışıklık sistemi ise tanımadığı bu maddelere karşı saldırıya geçiyor. Ve bağışıklık sistemi kendi dokusuna saldırıyor. Bağışıklık sistemi hastalıkları ise bu döngünün uzun zaman sürmesi ile oluşuyor. Peki bağırsak florasını ne temizler hangi besinler iyi gelir?


1- Kemik Suyu
Bağırsak duvarının iyileşmesinde et-kemik sularının rolü çok büyüktür. Et-kemik suyunun yapısında bol miktarda bulunan jelatin, doğal yağlar, mineraller, vitaminler, proline, glutamin,glisin gibi aminoasitler bağırsak duvarının onarılmadında ve astar oluşumunda son derece önemlidir.
2- Ev Yapımı Yoğurt
En önemli probiyotik kaynaklarından biri ev yoğurdudur. Aynı zamanda probiyotik öğgelerin yaşamasını sağlayan prebiyotik özellikde taşımasıyla bağırsak sağlığında en önemli öğelerin başında gelir. İçerdiği Lactobasillus grubu ile ortamın ph dengesinin asit olarak kalmasını sağlar
3- Fermente Sebze Saukraut, Turşu, Kvass
Yararlı bakteriler organik asitler üreterek bağırsak duvarında pH seviyesini 4.0-5.0 dolaylarına düşürürler. Daha alkalin ortamları isteyen patojenik '' kötü '' mikroplar, bu asidik ortamda rahatça üreyip gelişemezler. Fermente turşu K2 vitamini kaynağıdır. Pancar Kvass ise betain ve folat kaynağıdır.
4- Hindistan Cevizi Yağı
Hindistan cevizi hem orta zincirli yağ asidi içeriği nedeniyle bağırsak hastalıklarına iyi gelir hemde onarıcı özelliğe sahiptir. Hemde CAPRİLİK ASİT içeriği ile anti bakteriyel, anti viral ve anti fungal (mantar kovucu) dır.
5- Avakado, Tatlı Patates, Bal Kabağı, Kırmızı Pancar ve Yer Elması
Avakado içerdiği esansiyel yağ ve magnezyumun yanı sıra eşi bulunmaz bir posa kaynağıdır. 3 ay boyunca yiyeceğiniz 100 gm lık avakadonun bağırsak onarıcı özelliği vardır. Kırmızı pancar safra asitini uyararak kabızlığa çok iyi gelirken, yer elması ise içerdiği mannan şekeri ile antibakteriyel etkiye sahiptir.
Yeşim Temel Özcan
Diyetisyen/GAPS practitioner
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: