Çocuk Felci Yeniden Hortladı!
Çocuk felci yıllar sonra ilk kez Londra, New York ve Kudüs'te ortaya çıktı. Aşılama kampanyaları sayesinde 1999'da ortadan kaldırılan çocuk felcinin yeniden görülmesinin ardında Afganistan'daki insani kriz, Ukrayna savaşı ve Covid-19 salgını yatıyor. Peki, küresel çapta bir salgın söz konusu mu?


Çocuk felci, aşının bulunduğu 1950 yılından bu yana önlenebilir hastalıklar arasında yer alıyor. Çocuk felci virüsünün vahşi varyantı 1999'da dünya çapında yüzde 99 oranında ortadan kaldırılmıştı. Günümüzde çocuk felcinin vahşi türü Afganistan ve Pakistan'da yaygın olarak görülüyor. Fakat bu sene 1990'lı yıllardan bu yana ilk kez Londra, New York ve Kudüs gibi kentlerin yanı sıra, Malavi ve Mozambik'te de çocuk felci vakaları ortaya çıktı.
ÇOCUK FELCİNİN DE DEĞİŞİK VARYANTLARI VAR
Her virüs ailesinde olduğu gibi çocuk felcinin de farklı varyantları mevcut. Poliovirüs olarak adlandırılan çocuk felci virüsünün iki ana varyantı var. Birincisi Afganistan'da ve Pakistan'da hala yok edilememiş vahşi virüsten yayılan "WPV1" varyantı. İkincisi ise, zayıflatılmış canlı virüslerin aşılarından nadiren de olsa bulaşan "cVDPV" varyantı. Zayıflatılmış virüslerden yapılan aşılarda vahşi virüs yer almıyor. İkinci tür genelde inaktive edilmiş (öldürülmüş) virüsten elde edilen aşıların kullanılmadığı yerlerde görülüyor.
Zayıflatılmış canlı virüslerden üretilen aşılar, ağızdan damla yoluyla yapılıyor. Bu aşıdan sonra, çocuklar dışkılarında birkaç hafta boyunca söz konusu zayıflatılmış virüsü taşıyor. Yani, çocuk felci aşılama oranının düşük olduğu bölgelerde bu virüsler yayılıp mutasyon geçirerek, daha zararlı bir varyanta dönüşebiliyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre, cVDPV varyantının da üç alt türü mevcut.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: