Ergenler Ebeveynlerini Neden Dinlemez?
Bilim insanları, ergenlerin anneleri konuşurken neden dinlemediğini buldu. Ergenlik çağındaki gençlerin beyinleri üzerinde yapılan araştırma, belirli seslere verilen tepkinin zamanla doğal olarak değiştiğini ve anne sesini daha az değerli görüldüğünü gösterdi.


2016'da yayımlanan bir çalışma, anne sesi duyan 12 yaş ve altı çocukların beyinlerinde benzersiz tepkiler görüldüğünü göstermişti. Bulgular, çocukların annelerinin seslerini tanıyabildiğini ortaya koymuştu.
Ayrıca anne sesinin çocukların beynin sadece işitsel alanlarını değil, tanıdık olmayan seslerle tetiklenmeyen birçok alanını da harekete geçirdiği tespit edilmişti. Bu alanlar arasında ödül merkezleri, duygu işleme bölgeleri ve görsel işleme merkezleri gibi yerler var.
Stanford Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden araştırmacılar, 2016'daki çalışmanın verilerine 13 ila 16,5 yaş arası gençleri de dahil etti.
Gençlerin anneleri, bir saniyeden kısa süren üç anlamsız kelimeyi seslendirirken kaydedildi. Böylece katılımcıların kelimelerin anlamına veya duygusal içeriğine yanıt vermemesini sağlandı. Katılımcıların tanımadığı iki kadın daha aynı kelimeleri söylerken kayıt altına alındı.
Gençler, kendi annelerinin ve tanımadıkları kişilerin kayıtlarını rastgele dinledi. Ergenler de küçük çocuklar gibi annelerinin seslerini tanıdı.
Bunun ardından Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRI) makinesine konulan katılımcılara kayıtları tekrar dinletildi. Ayrıca beynin diğer seslere karşı nasıl tepki verdiğini görmek için bulaşık makinesi gibi bir evde olabilecek gürültülerin kısa kayıtları da dinletildi.
28 Nisan'da Journal of Neuroscience adlı hakemli bilimsel dergide yayımlanan bulgular, daha küçük çocuklara kıyasla gençlerin birkaç beyin bölgesinde daha fazla aktivite olduğunu gösterdi. Beyinde seslere verilen tepki gençlerin yaşıyla birlikte arttı. Bu durum o kadar güçlüydü ki bilim insanları beynin bir sese verdiği tepkiye bakarak gençlerin yaşını doğru tahmin edebildi.
Öte yandan 13 yaş ve üzeri çocukların beyninde, daha küçüklerin aksine anne sesine ödül merkezleri, duygu işleme bölgeleri ve görsel işleme merkezleri gibi alanlarda reaksiyon oluşmadı. Gençlerin beyni bütün seslere daha duyarlı görüldü.
Araştırma ekibinden psikiyatrist Daniel Abrams şöyle konuştu: "Bir genç olarak bunu yaptığınızı bilemezsiniz. Siz sadece kendiniz olursunuz: Arkadaşlarınız ve yeni tanıdıklarınız oluyor ve onlarla vakit geçirmek istiyorsunuz. Zihniniz bu tanıdık olmayan seslere karşı giderek daha hassas bir hale geliyor ve onlara çekiliyor."
Araştırmada imzası olan isimlerden sinirbilimci Vinod Menon, "Gençler ebeveynlerini dinlemeyerek isyan ediyor gibi görünse de bunun nedeni evlerinin dışındaki seslere daha fazla dikkat etmeleri gerektiği" diye konuştu.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: