Görme Engelli Türk'ün Dünyayı Değiştiren İcadı
Görme engelli olan Kürşat Ceylan, özgürlük sembolü olarak tanımladığı beyaz bastonuyla yürürken geçirdiği bir kaza sonucunda, bastonu geliştirme fikri ile WeWalk'u icat etmiş.
Dünyanın En Önemli Ödülleri
TIME Dergisi tarafından da 2019’un en iyi icatlarından biri olarak seçildi. Türkiye’ye ilk kez Edison Awards Altın Ödülü’nü getirdi. 2020’de ABD’nin önemli yayınlarından Fast Company’nin Dünyayı Değiştiren İcatlar Onur Ödülü'nün ve Microsoft’un İyilik için Yapay Zeka Ödülü’nün sahibi oldu.
WeWalk son olarak Amazon tarafından 'Yılın Girişimi' seçildi.
Kürşat Ceylan Kimdir?
WeWalk Akıllı Bastonun mucidi Kürşat Ceylan, 1986 Ankara doğumlu. Doğuştan görme engelli. Bir ağabeyi var ve o da görme engelli. 7 yaşında evden ayrılıp yatılı körler okuluna yerleşmiş. Zaten o yaştaki bir çocuk için oldukça zor olan bu durumu o, görme engelli bir çocuk olarak yaşamış ve zorlanmış. Ama bir yandan da hayatta kendi ayaklarının üzerinde durmayı öğretmiş.
3. sınıfı okumadan direkt 4. sınıfa atlamış. Zekası o zamanlardan kendini belli etmiş. Ve gerçekten de kafasındaki gelecek planları da o yıllarda şekillenmeye başlamış. Okula konuşma yapmaya gelen biri, Boğaziçi mezunu olduğunu söyleyince, arkadaşı Ali'ye dönüp "Orası çok güzel bir yer. Biz de orada okuyalım." demiş ve yıllar sonra her ikisi de Boğaziçi Üniversitesi'ni kazanmışlar.
Öncesinde 7 yılda körler okulundaki yatılı eğitim bittikten sonra liseye gitmiş tabii ki. Fakat 8-10 kişilik sınıflardan çıkıp 50 kişilik sınıf ortamına adapte olmak zorlamış Kürşat Ceylan'ı. Şöyle ki, herkesin birbiriyle şakalaşması, göz teması kurması ve bunun gibi şeyleri farkedince, akademik olarak öğrenmesi gerekenlerden ziyade sosyalleşmek adına öğrenmesi gereken bir dolu şey olduğunu farketmiş.
Ardından Boğaziçi Üniversitesi'nde Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik okumuş. Bir dönem Amerika'da değişim öğrencsi olarak okuyup psikoloji eğitimi de almış. Dönüp eğitim hayatı bitince de ilk olarak kurumsal hayatı tecrübe etmeye karar vermiş. İletişim sorumlusu olarak birkaç yıl çalıştıktan sonra, WeWalk Akıllı Bastonu hayata geçirdiği iki arkadaşıyla birlikte görme engellilerin hayatını kolaylaştıracak teknolojiler üzerine çalışmaya başlamış.
Baston Görme Engelliler İçin Bağımsızlığın Sembolüdür
Üniversite yıllarında YGA adında bir sosyal inovasyon projesine başvuran Ceylan, bu programlara her yıl 50 binin üzerinde öğrencinin başvurduğunu fakat sadece 50 öğrencinin seçildiğini söylüyor. Kendisi de o sene 50 öğrenciden biri olarak seçilmiş. Orada kendisi gibi görme engelliler için bir çalışma üretmeye karar vermiş. Fakat bunun hangi obje olacağını seçerken gözlük mü olmalı, kıyafet mi ya da başka bir şey mi diye sorgularken görüştüğü tüm görme engelli arkadaşları için de tıpkı kendisi gibi beyaz bastonun en önemli yere sahip olduğunu keşfetmiş. Öyle ki, "benim için bağımsızlığın sembolü!" diyor.
WeWalk Fikri Yaşadığı Kaza İle Ortaya Çıkmış
Bir konuşma yapmak üzere New York'a geldiğinde beyaz bastonu ile yürürken, diğer elinde telefondan navigasyonla gideceği yeri bulmaya çalışıyor ve bir yandan da valizini çekmeye çalıştığı sırada bir direğe çarpıp yüzünün yaralandığını anlatıyor Ceylan. İşte WeWalk'un ilk fikri de bu kaza ile yeşermiş. Çünkü konuşan ve navigasyonu sağlayan, çarpacak nesneler konusunda uyaran ve bir dolu özelliğe daha sahip bir baston olsa, diğer el boş kalacağı için bavulunuzu da rahat rahat çekersiniz. Bir nevi bağımsızlık ve özgürlük düşüncesi yani.
Zorlu - Vestel Desteği
WeWalk Akıllı Baston üzerine tüm çalışmalar 9 ay kadar sürmüş. Üretim aşamasında ise Zorlu ailesinin çok önemli desteğini görmüşler. Vestel olarak böyle bir projede yer almak istemişler.
Şu anda WeWalk 59 farklı ülkede binlerce görme engelli tarafından kullanılmakta. Fakat dünyada 253 milyon görme engelli insan olduğu düşünülürse hedef herkese ulaşmak.
Dört kişiyle başladıkları WeWalk yolculuğuna Amerika, İngiltere ve Türkiye'de toplam 23 çalışanla devam ediyorlar.
KAYNAK: StoryBox
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar 1
Kalan Karakter: