ABD'de 2016'da yapılacak seçimlerde bir isim daha Beyaz Saray koltuğuna talip oldu. Dünyaca ünlü bilişim şirleti Hewlett-Packard'ın (HP) eski yönetim kurulu başkanı (CEO) Carly Fiorina, Amerikan ABC televizyonuna yaptığı açıklamada Cumhuriyetçi Parti saflarından ABD başkanlığına aday adayı olduğunu söyledi. Cumhuriyetçi Parti'deki tek kadın aday adayı olan Fiorina, ABD'nin en güçlü iş kadınları arasında gösteriliyor.
Fiorina, "Bu görev için en uygun kişi benim, çünkü ekonominin nasıl işlediğini iyi biliyorum" diye konuştu.
Cumhuriyetçi Parti'den başkanlık görevine talip olanlar çok. Daha önce bir kamu görevinde bulunmadığı için Fiorina'nın adaylık şansı fazla görülmüyor.
Cumhuriyetçilerden başkanlık yarışına katılacağını açıklayan bir başka isim de Florida Senatörü Marco Rubio. Rubio, aday adaylığını açıkladığı günden bu yana rakip demokrat partinin iddialı kadın adayı eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'u hedef alıyor.
Siyah Amerikalı beyin cerrahı Ben Carson, Teksas Senatörü Ted Cruz ve Kentucky Senatörü Rand Paul da Cumhuriyetçi Parti'den aday adaylıklarını açıklayan diğer isimler. 2008'de de aday adayı olan Arkansas Valisi Mike Huckabee'nin de başkanlık yarışına gireceğini Salı günü açıklaması bekleniyor.
BUSH'IN KARDEŞİ DE YARIŞA GİREBİLİR
Eski Başkan George W. Bush'un kardeşi Florida Valisi Jeb Bush, Wisconsin Valisi Scott Walker ve New Jersey Valisi Chris Christie'nin cumhuriyetçilerin potansiyel aday adayları olduğu konuşuluyor.
Demokrat Parti'de ise Clinton dışında şu ana kadar aday adaylığını açıklayan tek isim Bağımsız Vermont Senatörü Bernie Sanders.
ABD BAŞKANI NASIL SEÇİLİYOR
ABD'de başkanlık seçimi karmaşık bir yöntemle yapılıyor. Halk doğrudan başkanı değil, başkanı seçecek olan delegelere oy veriyor. Başkan, ülke topraklarında 200 yıldır uygulanan 'Seçici Kurul' yöntemiyle, eyaletlerden gönderilen delege ve senatörlerin oyları sonucu belirleniyor.
50 eyaletten Temsilciler Meclisi üyelerine eşit sayıda delegeye ek olarak başkent Washington'tan da 3 delege ve yine her eyaletten iki senatör, temsil ettikleri eyaletlerde halk oylamasında çoğunluğu elde eden adaya oy veriyor. Toplam 538 kişilik Seçici Kurul üyelerinin verdiği oylar sonucunda salt çoğunluğu elde eden aday başkan olmaya hak kazanıyor.
Her eyalet, 535 üyeli ABD Kongresi'ne gönderdiği toplam üye kadar oya sahip. Bu sayı eyaletlerin nüfusuyla doğru orantılı olarak dağılan 435 sandalyeli Temsilciler Meclisi ile nüfusa bakılmaksızın her eyaletin iki üye tarafından temsil edildiği Senato sandalyelerinin toplamından oluşuyor.
Örneğin 37 milyon nüfusuyla ülkedeki en kalabalık eyalet California, Temsilciler Meclisi’ne 53 üye gönderiyor. Eyaletin Senato'ya gönderdiği senatör sayısı ise iki. Böylece California'nın Seçici Kurul üye sayısı 55 oluyor.
En düşük nüfuslu eyalet Wyoming’in (568 bin) ise üç Seçici Kurul oyu mevcut.
Yorumlar
Kalan Karakter: