Illinois'de 310 Milyonluk Beyin Bulundu
Yeni bir araştırmada bilim insanları, bir at nalı yengecine ait olduğu saptanan 310 milyon yıllık beyin keşfetti.Keşif, eklembacaklılar şubesinde yer alan bu kabuklu canlının evrimine dair bazı sürpriz bilgiler de ortaya çıkardı.


Fosilleşmiş beynin soyu tükenmiş ve Latince ismi Euproops danae olan bir türe ait olduğu anlaşıldı. Fosilin ABD’nin Illinois eyaletindeki Mazon Creek bölgesinde keşfedildi.Uzmanlara göre bu bölge, beynin anatomisini ayrıntılarıyla gösteren fosil kalıbın günümüze ulaşması için uygun koşulları sağlamıştı. Zira bölgedeki çökeltide yer alan fosiller, siderit adı verilen bir demir karbonat mineralinden meydana gelmiş kayaçlarla korunuyor.Bilim insanları, bugün hayatta olan 4 at nalı yengeci türü tanımlıyor. Bunların hepsi sert dış iskeletlere, 10 bacağa ve U şeklinde bir kafaya sahip.
ABD Ulusal Yaban Hayatı Federasyonu'na göre, bu canlılar isimlerinde "yengeç" geçmesine rağmen, aslında akrepler ve örümceklerle yakın akraba olan örümceğimsiler sınıfında yer alıyor.At nalı yengeçlerine ait fosiller, nispeten daha sık çıkarılıyor. Ancak araştırmacılar, bu türden eski canlıların beyinlerine dair daha önce hiçbir şey bilmediklerini ifade ediyor.
Keşif aynı zamanda söz konusu örümceğimsilerin beyinlerinin nasıl evrimleştiğini incelemeleri için araştırmacılara eşsiz bir fırsat sağladı. Karbonifer dönemine (359 milyon ila 299 milyon yıl önce) tarihlenen beynin, modern bir at nalı yengecininkine epey benzediği keşfedildi. Bu tespit, araştırmacılar için sürpriz oldu.300 milyon yıllık evrime rağmen, at nalı yengecinin fosilleşmiş beyni, modern formlarla hemen hemen aynı.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: