İşte Türk Kadınının Gücü: Başarılı Yönetmen Azra Deniz Okyay
Azra Deniz Okyay ödüle doymayan 'Hayaletler' filminin kadın yönetmeni. Bir kadın yönetmen olarak, sektörde yaşadığı zorluk ve haksızlıklar ile filmini anlatıyor. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü yaklaşmışken başarılarıyla ülkemizi gururlandırmış bu kadın yönetmenin hikayesini paylaşmak istedik.
'Hayaletler' 2020 Eylül ayında Venedik Film Festivali'nde 'Eleştirmenler Büyük Ödülü'nü aldı. Venedik'ten 'En İyi Yönetmen' ödülünü alan ilk kadın olduğunu öğrenince de şaşırmış. "Neden ilk ben?" diye sorgulamış. Bu nedenle kendisiyle fazla gurur duyamamış Okyay.
Venedik Film Festivali
Yola, Venedik'ten ödül alan ilk kadın olmak niyetiyle çıkmadığını söylüyor. Olay şöyle gelişmiş: Çalışmaları devam ederken, geçtiğimiz Nisan ayında Venedik Film Festivali yetkilileri, bir film bitirme platformunda 'Hayaletler'i görüp filmi festivale çok istediklerini belirtmişler. 6 sene emek harcadığı filme böyle büyük bir festivalden talep gelince "Bana mı söylüyorsunuz?" şeklinde şaşkınlık dolu bir tepki vermiş ilk başta.
Aşırı heyecanlanmış, çünkü hiç yardım almadan, desteklenmeden ve kimseden bir övgü almadan yaptığı bir çalışma olduğundan bahsediyor. Çünkü sektörde az sayıda kadın yönetmen var ve sadece erkeklerin alkışlandığı bir sektörde, artık alkış beklemekten vazgeçerek film yapmaya başladığına vurgu yapıyor.
Antalya Altın Portakal Film Festivali
Daha sonra Antalya Altın Portakal Film Festivali için teklif almış ve yine tek kadın yönetmen olduğunu belirtiyor. Filmi için "ya sevilir ya sevilmez" diye düşünmüş, çünkü siyahla beyaz gibi keskin ve farklı olduğunu bildiğini belirtiyor. O sebeple özellikle 'En İyi Film' dahil 5 ödül alabileceğini hiç düşünmemiş.
Azra Deniz Okyay Kimdir?
1983 doğumlu. İlkokulu İstanbul'da okumuş. Beşiktaş Abbasağa'da büyümüş. 12 yaşında fotoğraf makinesiyle ve ardından kamerayla tanışınca ilk yönetmenlik hayalleri başlamış. Lise'den sonra Fransa'ya okumaya gitmiş. Çok yönlü ve hiperaktif bir kişiliği olduğu için ekstra sosyoloji dersleri de almaya başlamış.
O zaman göçmen olmanın deneyiminden ötürü 'Küçük Kalabalıklar' filmini yapmış. Öğrencilik bittikten sonra Fransa'da 2010 yılından itibaren 2 sene kaçak olarak yaşaması buna sebep olmuş. 2 sene vize almak için mücadele vermiş. Bu tür göçmenlik sorunlarında bile kadınlara daha sert davranıldığını söylüyor.
Sulukule Belgeseli
Sulukule'nin yıkılış zamanı babasının Mücella Yapıcı ile orayı kurtarmaya çalışan ekibin içinde yer aldığını söyleyen Okyay, o sıralar Fransa'da öğrenci olduğu için tam yıkılış zamanını görememiş. Ancak döndükten sonra oraya gidip bakma ihtiyacı duymuş ve Funda Oral'ın atölyesine destek vermek istemiş. Orada tanıştığı gençlerin yeteneklerinden çok etkilenmiş ve iki dansçı kızın videolarını slowmotion tekniğiyle çekmiş. Dansçı olsalar da, kadın bedenini erotize etmeden göstermeyi hedeflemiş.
Hayaletler
'Hayaletler'i 17 günde çekmişler. Fikirtepe hızla yıkılmaya devam ettiğinden çekim yaptıkları bir binayı ertesi gün bulamadıklarını anlatıyor. Aslında bir semtin kayboluşunu anlatmaya çalışırken, bu da destekleyici bir unsur olmuş onun için. Bu sebeple filmi bir nevi semtin son kanıtı olacak.
Filmi çok borçlanarak çekmiş ve hala borç ödüyor. Allahtan birçok ödül almış ki, bu sayede ödemesi kolaylaşmış.
Çekimlerdeki anılarından biri, çekim alanına polis gelmesi olmuş. "Sen kimsin?" diye sorduklarında yönetmen olduğunu söylemiş. Ama şokla bakmalarından 5 kere tekrarlamak zorunda kalmış. En sonunda anlatabilmiş.
Kadın Yönetmen Olmak Zor
Önceden reklam sektöründe neden yapamadığını sorguladığında, karşıdan aldığı cevap "kadın olman" olmuş. Elinden tüm çekimleri alınıp erkeklere verilmiş çünkü. "Biliyorsun sektörde kadın yönetmen istemiyorlar!" denmiş. Çok büyük hayalkırıklığı hissedip ertesi gün işi bırakmış. Aslında son 2 reklam firmasından bu şekilde ayrılmış.
Kadınlardan korkulduğunu söylüyor kısaca.
KAYNAK: DW Türkçe
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: