Yabancı basın ve yayın kuruluşları, söz konusu baskının genel seçimlerden sadece birkaç gün önce gerçekleştiğine dikkat çekti.
FT: Türkiye'deki muhalif medya büyük baskı altında
İngiltere'nin saygın gazetelerinden Financial Times, Koza İpek Grubu'na ait medya kuruluşlarının kayyuma devredilmesi ve medya binasına yönelik polis müdahalesini 'Türkiye medyaya yönelik kısıtlamasını genişletiyor' başlığı ile duyurdu.
Gazete haberinde, 'Türkiye'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, medyaya yönelik kısıtlamasını genişletti. Polis Koza İpek Holding'in önünde bekleyenlere göz yaşartıcı gaz sıkarak müdahale etti. Hükümetin bu eylemi Erdoğan'ın tek başına iktidar olmayı beklediği genel seçimlerden birkaç gün önce yaşandı. Türkiye'de hükümeti eleştiren medya grupları, büyük vergi cezaları, gazetecilerine ve ofislerine yönelik fiziksel saldırılar ve siyasilerin suçlamalarıyla giderek büyüyen bir baskı altında” ifadelerini kullandı.
Guardian: Polis seçim öncesi muhalif medyaya baskın yaptı
“Türk polisi 1 Kasım'da yapılacak önemli seçim öncesi Gülen Cemaati ile ilişkisi bulunan hükümete muhalif medya grubuna girdi.
Koza İpek'e ait medya kuruluşlarının Gülen Cemaati ile ilişkileri bulunuyor. Koza İpek’in sahibi olduğu 22 şirket de finansal usulsüzlük yaptıkları gerekçesiyle kayyuma devredildi.”
Independent: Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın baş düşmanıyla bağlantılı olan TV'ye polis baskın düzenledi
“Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın baş düşmanı ile bağlantısı olan medya şirketi canlı yayın sırasında, seçimlerden sadece birkaç gün önce polis tarafından baskına uğradı.
Pazartesi günü nöbetçi mahkeme, seçimler öncesi şirketin kayyuma devredilmesi kararı verdi. Polisin baskını, Bugün TV ve Kanal Türk televizyonunun canlı yayın yaptığı sırada gerçekleşti.”
ITV News: Türk polisi medya grubuna göz yaşartıcı gaz ile müdahale etti, yayını durdurdu
İngiltere'de yayınlanan ITV televizyonu da Türkiye'de polisin seçimler öncesinde muhalif medya grubuna baskın düzenlediğini, Kanaltürk ve Bugün TV binalarının önünde bekleyen kalabalığa tazyikli su sıktığını aktararak polisle bekleyenler arasında çıkan arbedenin görüntülerini yayınladı.
ITV, yetkililerin Koza İpek Grubu'na ait 22 şirkete el koyduğunu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın daha önce müttefiki olan Gülen Cemaati'nin mensuplarına yönelik kısıtlamaya önderlik ettiğini aktardı.
Euronews: Türkiye'de medya kuruluşlarının devralınması öfkeye neden oldu
“Hükümeti eleştiren yüzlerce kişi ve muhalif lider, İstanbul'daki Koza İpek Grubu'nun önünde protesto gösterisi yaptı. Muhalifler, 1 Kasım'da yapılacak seçimler öncesinde hükümetin medyaya yönelik baskıları nedeniyle hükümeti eleştiriyor.”
New York Times: Türk polisi Gülen ile bağlantılı medya kuruluşuna baskın düzenledi
“Polis çarşamba günü çok erken saatlerde, Gülen Cemaati ile ilişkili olan Koza İpek Holding'e baskın düzenledi.
Hükümet, Cemaat'i, devleti ele geçirmeye teşebbüs ile suçlarken, terörist organizasyon olarak isimlendiriyor.
Hükümetin bu eylemi, 2013 yılının aralık ayında hükümet bakanları ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yakın kişilere yönelik düzenlenen rüşvet ve yolsuzluk operasyonlarına karşı yapılan kısıtlamanın bir parçası olarak görülüyor.”
Kayyum atanan televizyon kanallarının yayınlarının kesilmesi İsviçre basınında
KOZA İpek Medya Grubu'na kayyum atanması ve gruba ait Kanaltürk ile Bugün TV'nin yayınlarının kesilmesi İsviçre basınında geniş yer buldu.
Le Matin gazetesi: 'Kapıda polis görürseniz şaşırmayın', başlıklı haberinde, 'İstanbul polisi muhalif iki TV'yi basarak ve zor kullanarak el koydu. İktidar, Amerika'da ikamet eden Fettullah Gülen'i bir düşmanı gibi görüyor. Bu yüzden bu sabah polis Gülen'e yakınlığı ile bilinen Bugün TV ile Kanaltürk'e baskın yaptı. Koza İpek gurubuna ait olan bu iki kanala yapılan baskında polis göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su ile çalışanları kanaldan dışarı çıkarmış ve kapalı olan kapıları da testere ile keserek bütün aletlere el koymuştur' ifadelerini kullandı. Gazete, Koza - İpek gurubuna ait 23 şirket bürolarına daha önce de baskın düzenlendiğini hatırlatarak, firma patronu Akın İpek'in de halen yurt dışında olduğunu yazdı.
Tribüne de Geneve gazetesi: 'Polis kuvvetleri iki muhalif televizyon istasyonlarını doğrudan kontrol altına aldı. Bu zincirler ABD'de sürgün olan Fetullah Gülen'in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a düşman olması nedeniyle Gülen yandaşı iki kanala polis baskın yaptı. Gerekçe olarak da Fetullah Gülen'in adına 'Finans' ve 'Propaganda yapmak' suçlamasıdır. Kanal yetkilileri ise iddiaları yalanlayarak, 'Biz hükümete muhalefet ediyoruz. Bu davranışta bu yüzdendir' dediler görüşüne yer verdi.
Blick gazetesi: 'Erdoğanı eleştiren medya gurubu fırtınaya yakalandı', başlığı altında verdiği haberde şu ifadelere yer verdi: 'Türkiye'de birkaç gün sonra yapılacak olan parlamento seçimleri öncesi polis, hükümete karşı olan medya gurubunu bastı. Polis, kameraların önünde bu işi yaparken, karşı gelenlere gaz ve tazyikli su sıktı. Polisin bu davranışının altında Recep Tayyip Erdoğan'ın olduğu iddia ediliyor. Hükümet aleyhine propaganda yaptığı iddia edilen bu iki TV kanalına bu yüzden el konulduğu ileri sürüldü. Ayrıca Erdoğan, Pazar günü yapılacak olan genel seçimler öncesinde medya üzerindeki baskıyı arttırmakla suçlanıyor.'
Yorumlar
Kalan Karakter: