Dünya genelinde hızla artan miyopluk oranları, uzmanları endişelendiriyor. 50 ülkeden toplanan verilerle yapılan araştırmaya göre, 2050 yılına kadar çocuk ve genç nüfusun yüzde 40’ının uzak mesafedeki nesneleri görmekte zorlanacağı tahmin ediliyor.
Çin’deki Sun Yat-Sen Üniversitesi’nde yapılan çalışma, 5.4 milyon çocuk ve genç ile yaklaşık 2 milyon miyop vakasını inceleyerek bu sonuçlara ulaştı.
ASYA’DA MİYOP ORANI YÜZDE 70’İ BULABİLİR
1990’dan 2023’e kadar 5-19 yaş arası gençlerde küresel miyopluk oranı yüzde 24’ten yüzde 36’ya yükseldi. Özellikle Asya’da bu oranın yüzde 70’e ulaşabileceği belirtiliyor. Japonya, yüzde 86 ile en yüksek miyop oranına sahip ülke olarak dikkat çekiyor.
PANDEMİ VE EĞİTİM SÜRESİ ETKİLİ
COVID-19 pandemisi sırasında çocukların kapalı alanlarda uzun süre vakit geçirmesi ve artan ekran kullanımı, miyopluk oranlarını daha da artırdı. Ayrıca, Asya’da erken yaşta başlayan eğitim süreçleri, uzun eğitim süresi ile miyopluk arasında bir bağlantı olduğunu gösteriyor.
Uzmanlar, bu sorunu önlemek için dış mekân aktivitelerinin artırılması gerektiğini vurguluyor.
Yorumlar
Kalan Karakter: