NASA, Mars’ta ‘su deposu’ buldu
Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) Mars’ta araştırma yapan Perseverance aracı Jezero Krateri’nde şu anda kuru olan gölün aslında bir su deposu olduğunu ortaya koydu.


Fotoğraflarla tespit edilen bulgulara göre, uzun zaman önce krater gölünü besleyen eski bir nehrin ağzında biriken tortulardan oluşan, deltadaki sarplıklar olarak adlandırılan uzun, dik yamaçlar var.
Jezero Krateri’nde bir göl olduğu daha önce tahmin ediliyordu ancak Perseverance’ın çektiği fotoğraflarla artık bundan emin olundu.
Jezero Krateri’nin eski gölünün tarihinin başlarında, seviyesinin kraterin doğu kenarını tepeleyecek kadar yüksek olduğu düşünülüyor. Burada yörüngesel görüntü, nehir kanalının kalıntılarını gösteriyor. Yeni makaleye göre, Jezero’daki gölün boyutu zaman içinde dalgalandı. Göldeki su kütlesi tamamen kaybolmadan önceki dönemde, su seviyesinin onlarca metre yükselip düştüğü belirtiliyor.
Londra Imperial College’dan makalenin ortak yazarı Sanjeev Gupta, “Jezero deltasının daha iyi anlaşılması, bölgenin hidrolojisindeki değişimi anlamanın anahtarı ve bu potansiyel olarak tüm gezegenin neden kuruduğuna dair değerli bilgiler sağlayabilir.”
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: