New York'ta Domuz Böbreğini İnsana Naklettiler
Tarihte ilk kez bir domuzdan alınan böbreği bir insana başarılı bir şekilde nakleden araştırmacılar, ikinci operasyonu gerçekleştirdi.


New York kentindeki NYU Langone Health Eğitim ve Araştırma Merkezi'ndeki operasyon 22 Kasım'da yapıldı.
Merkezin 13 Aralık'taki açıklamasında, genetiği değiştirilmiş bir domuzun böbreğinin yakın zamanda yaşamını yitiren bir insana nakledildiği duyuruldu.
Domuz hücrelerindeki alfa gal adlı glikan molekülü, insanların bağışıklık sisteminin domuz organlarını reddetmesine sebebiyet veriyor. Genetiği değiştirilmiş domuzlarda söz konusu molekül çıkarılıyor.
19 Ekim'de ilk operasyonla ilgili yapılan açıklamada, böbrek fonksiyonları sorunlu ve beyin ölümü gerçekleşmiş bir kişiye nakil işlemi yapıldığı bildirilmişti.
Kişinin kan damarlarına bağlanan böbrek gözlem için üç gün vücudun dışında tutulmuştu. Organın kısa bir sürede işlevsel hale geldiği açıklanmıştı. Uzmanlar, böbreğin vücudun dışında çalışmasının iç naklin ardından da çalışacağının işareti olduğuna dikkat çekmişti.
İkinci nakilde böbrek, kişinin bacağındaki kan damarlarına bağlandı. 54 saat boyunca gözlem yapan bilim insanları, böbreğin işlevlerinin normal olduğunu tespit etti. Vücudun böbreği reddetmediği görüldü.
Araştırma ekibini yöneten Robert Montgomery, ilk operasyonun başarılı sonuçlarını tekrarladıklarını ve yöntemin umut verdiğini söyledi. Montgomery genetiği değiştirilmiş organların, nakil bekleyen insanlar için önem arz ettiğini sözlerine ekledi:
İnsan testlerine başlamadan önce yapılacak daha çok iş var. Ancak ilk bulgularımız bizi umutlandırıyor.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: