NY Times: Türk Doktorlar Endişeli!
Amerika Birleşik Devletleri'nin saygın gazetelerinden New York Times, son dönemde Türkiye'den ayrılan doktorlarla ilgili kapsamlı bir dosya hazırladı.


Son dönemde doktorlara şiddetin arttığını ve çoğunun güvenliğinin olmadığına dikkat çekilen makalede, ekonomik kriz ile birlikte birçok doktorun maaşının da asgari ücret seviyesine geldiği belirtildi. Haberde, Türk doktorların yurt dışında daha iyi fırsatlar kovaladığına dikkat çekilirken, “Doktorların ayrılışı, 18 yıllık iktidarında ücretsiz sağlık desteği sunmakla övünen Erdoğan için üzücü bir suçlama oldu. Birçok seçmeni için sadece ücretsiz sağlık hizmetleri oy vermek için esas sebep olarak kalmaya devam ediyor” denildi.
“GEÇEN YIL 1400’TEN FAZLA DOKTOR GİTTİ”
Fakat doktorların memnuniyetsizliği ve enflasyon ile birlikte doktorların ayrılmasının sağlık sistemine etkisinin olacağı da kaydedildi. Türk Tabipler Birliği’nin verilerine göre Türkiye’den geçen yıl 1400’ten fazla doktorun ayrıldığı ve son 10 yılda ise 4000’den fazla doktorun ayrıldığı hatırlatılırken, birçok doktorun da ülkeden ayrılmak için başvurularda bulunduğuna dikkat çekildi.
Gazeteye konuşan Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi Başkanı Dr. Şebnem Korur Fincancı da sistemin nitelikten çok niceliğe önem verdiğini söyledi. Fincancı, “Bazıları şart olmayan çok fazla randevu ve çok fazla ameliyat yapıldı. Hastalar da başta mutluydu fakat bu sistem sürdürülebilir değildi. Hastaneler fiyatlarını artırmaya ve randevu sürelerini kısaltmaya başladılar ve bu durum da her açıdan gerilim yarattı.” dedi.
Özellikle sağlık çalışanlarına şiddetin son iki yılda büyük bir artış gösterdiğine dikkat çekilirken, cinsiyet ayrımcılığı, nepotizm (adam kayırma), yönetimde yandaşçılık ve davalarla birlikte doktorların umudunun kırıldığını da Fincancı anlattı.
“PROFESÖRLERİM GİBİ OLMAK İSTEMİYORUM”
Gazeteye konuşan genç bir doktor ise ülkeden ayrılma kararı aldığını söyledi.
Ayrılmak için süreci başlatan 29 yaşındaki doktor, “Profesörlerimi ve akıl hocalarımı görünce onlar gibi olmak istemediğimi fark ettim. Çünkü 40 yıl sonra profesör olarak çalışarak gerçekten düşük maaşlar alıyorlar.” dedi.
Gazetede daha önce Avrupa’ya giden Türk iş gücünün aksine, şu sıralarda ülkeden ayrılanların Türkiye’ye geri dönme planlarının olmadığı da belirtildi. New York Times’ın haberinde, “Şu sıralarda gidenlerin geri dönme istekleri çok az. Onlar, çocuklarına daha iyi bir hayat sunmak için gidiyorlar.” yorumu yapıldı.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: