Ölümsüz Hücreler’e 70 Yıl Sonra Dava
ABD’de siyahi Henrietta Lacks’ten 1951’de “rızası olmadan” alınan ve çoğu insandakinden farklı özelliklere sahip olduğundan “ölümsüz hale getirilebilen” hücrelerinin, günümüze kadar tıbbi araştırmalarda kullanılması ve belli şirketlere kâr sağlaması nedeniyle mirasçıları tarafından dava açıldı.


Johns Hopkins Hastanesi’ndeki hücre biyoloğu George Gey, 1951’de rahim ağzı kanserinden ölmeden önce Lacks’ten alınan hücrelerin, diğer insan hücrelerinden farklı olarak canlı tutulabileceklerini bularak, bir hücre hattı geliştirmişti. Ölümsüz hale getirilen hücrelere Henrietta Lacks’e ithafen “HeLa” adı verilirken, söz konusu hücre çizgisi, aralarında Kovid-19’un da bulunduğu pek çok virüs, kanser ve yer çekimi ile ilgili araştırmalara katkı sağlamış, pek çok aşının bulunmasını sağlamıştı.
Mirasçılar yargıya gitti
On yıllar boyunca hücrelerinin çığır açan tıbbi araştırmaların ayrılmaz bir parçası olduğundan habersiz kalan Lacks’in akrabaları, ABD’deki “Thermo Fisher Scientific” şirketine dava açtı. Mirasçılar, hücrelerin kaynağı belli olduktan sonra bile şirketin HeLa hücrelerini seri üretip araştırmalar için sattığını iddia etti. Davada, Lacks’in sömürülmesinin “siyahilerin tarih boyunca yaşadığı ortak bir mücadele” olduğu belirtildi.
Johns Hopkins Üniversitesi, hücre dizilerini hiçbir zaman satmadığını veya kâr sağlamadığını iddia etse de, birçok şirket, Lacks’in genetik materyalini kullanmanın patentli yollarına sahip.
-----------
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: