Titanic'ten Kurtulan Bingöllü...
Osmanlı İmparatorluğun son yıllarında özellikle Doğu bölgesinden Amerika'ya giden on binlerce kişi deniz yolunu kullandı. Bingöl'ün Kiğı ilçesinde yaşayan Neshan Krekorian ve 4 arkadaşı önce Fransa'ya gitti. Krekorian Kanada'ya gitmek için ünlü Titanik gemisine bindi. 1912 yılında meydana gelen bu olayın ardından bakın ne oldu...
Neshan Krekorian (solda oturan), 20’li yaşlarda Osmanlı Devleti’nden Kanada’ya göç etmek için denizaşırı bir yolculuk yapmak üzere arkadaşlarıyla beraber ilk olarak Fransa’ya gelmiş. Burada iş bulamayan 5 arkadaş, Kanada’ya gitmek için Titanik’e bindi. Yaklaşık bin dolar ödeyerek üçüncü sınıf yolcu bölümünde yolculuk yapan Krekorian, gemi batarken güverteye çıkmayı ve filikalara atlamayı başardı. Krekorian ile beraber kurtulanlardan biri de David Vartanyan.
Fotoğraf Titanik kazasından sonra çekildi
Titanik’in 1912’de battığını ve Neshan Krekorian’ın gemiye bindiği tarihte 20’li yaşlarda olduğu göz önünde bulundurulduğunda, fotoğrafın gemi kazasının gerçekleştiği 1912’de çekilmiş olması mümkün değil. Krekorian’ın Titanic’ten kurtulduktan sonra Kanada’ya yerleşti ve Ontario’da General Motors fabrikasında çalıştı. Torunu Solomonian’ın aktardığına göre Krekorian, eşi Persape ile Kanada’da bir aile kurdu ve daha sonra kardeşlerini de yanına getirtti. Fotoğraftaki aile, Neshan Krekorian’ın Kanada’ya yerleştikten sonra evlendiği eşi ve çocuklarından oluşuyor.
Krekorian kazadan sağ kurtulmasaydı fotoğraftaki aile olmazdı.
Kanada’da kendilerine yeni bir hayat kurmak için Anadolu’dan ayrılan 20’li yaşlarındaki Neshan Krekorian, Orsen Sirayanian, Ortin Zakarian, David Vartunian ve Mapriededer Zakarian önce Bingöl’den Marsilya’ya gitti. Ancak Amerika’ya ulaşabilmek için gemi bulamıyorlardı. Bir Fransız seyahat şirketinin ilanlarında Titanik’i gördüler.
Gemide, üçüncü sınıftaki yolcuların bir ve ikinci sınıf yolcularıyla bir araya gelmesini engellemek için bir otomatik kilit sistemi vardı ve o sistem devreye sokulmuştu. David ve Neshan, kendi kamaralarındaki kilidi kırmayı başardılar. Ancak diğerleri o kadar şanslı değildi. Dışarı çıktıklarında yerde buz parçaları gördüler. Ve hemen üst katlara doğru tırmanmaya başladılar.
Felaketi Bingöl’deki ailesi aylar sonra haberaldı. Çünkü Titanik’e bindiğinden bile haberleri yoktu. Neshan, General Motors Fabrikası’nda kendisine iş buldu. Kanada’nın Ontario kentinde kendisine yeni bir hayat kurduktan sonra kardeşlerini de yanına aldırarak ülkedeki ilk Ermeni Kilisesi’ni kurdu. Torunu Van Solomonian’a göre 89 yaşında hayatını kaybeden Neshan, bir daha hiçbir zaman gemiye binmedi. Ailece göl kenarına pikniğe gidildiğinde bile o evde kalıp tesbih çekmeyi tercih etti.
Titanik’te 2223 yolcu vardı. Ama aslında gemide 2224 yolcu olması gerekiyordu. Satılan bir biletin yolcusu Titanik’e binmedi, bu bilet bir doktor tarafından Avrupa seyahati sırasında alındı. Ancak doktor Fransa’dan başladığı yolculuğunu kötü hava koşulları nedeniyle Southampton limanına kadar sürdüremedi ve gemiyi kaçırdı... Bileti olduğu halde gemiye binemeyen tek yolcu, Türk doktor Besim Ömer Akalın’dı.
Kazadan 705 kişi sağ kurtuldu. 1.517 kişi öldü. Yeterince can yeleği vardı bu yüzden ölenlerin çoğu boğularak değil, -2 derecedeki su yüzünden (hipotermiden) öldüler.
324 1. sınıf kamara yolcusundan 201’ i kurtuldu. - 277 2. sınıf kamara yolcusundan 118’i kurtuldu. - 708 3. sınıf kamara yolcusundan 181’i kurtuldu. - 885 mürettebatın 212’si kurtuldu. - 13 postacı ve müzisyenden hiç kimse kurtulamadı.
Titanik, 268 metre uzunlukta, 4 bacalı, 11 katlı, 46.000 ton ağırlığında, içinde yüzme havuzları, Türk hamamı, dans salonları olan, çok lüks bir gemiydi. Geminin biletleri '‘Tanrı'nın bile batıramayacağı gemi'’ sloganıyla satılıyordu.
Wikipedia’da bulunan Titanik kazasından kurtulanların listesini incelediğimizde, gemide Bingöl Kiğı’dan Neshan Krekoryan dahil beş kişinin yolculuk yaptığını ve hayatta kaldığını görüyoruz.
Neshan Krekorian’ın hikayesi, daha sonra birçok haber sitesinde konu edilmiş.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: