Hamile kadınları etkileyen Zika virüsü, bebeklerin mikrosefali yani normalden küçük kafatası ve gelişmemiş beyinle doğmasına yol açıyor.
Örgüt yetkilileri, Zika virüsünü durdurmak için uygulayacakları stratejinin, uzmanlık ve mali kaynaklar konusunda küresel işbirliğini arttırmaya ve ülkelerin Zika vakalarını daha yakından izlemesine yardımcı olmaya yoğunlaşacağını belirtti.
Zika virüsüyle mücadele için gerekli 56 milyon dolar toplanıncaya kadar acil durum fonunu devreye sokacağını söyleyen Dünya Sağlık Örgütü, toplanan paranın Dünya Sağlık Örgütü ve uluslararası ortakları arasında paylaştırılacağını açıkladı.
Dünya Sağlık Örgütü, Zika virüsüyle mücadele eden ülkelerin, genetiği değiştirilmiş sivrisinekler gibi alışılmışın dışında yöntemlere başvurması gerektiğini söylüyor.
Virüsün görüldüğü Cayman Adaları ve Panama, genetiği değiştirilmiş erkek sivrisinekler sayesinde yavrulamayı engellediklerini kaydetti.
Bu yönteme kaygıyla yaklaşan çevrecilerse, bir sivrisinek türünün yok edilmesinden kaynaklanabilecek uzun vadeli etkilerin belirsiz olduğunu söylüyor.
Bu arada Amerika Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), Zika’ya maruz kalanların en az dört hafta kan bağışında bulunmamaları tavsiyesinde bulundu.
Zika virüsünün tedavisinin olmaması ve hastalık hakkında çok fazla bilgi sahibi olunmaması salgınla ilgili kaygıları arttırıyor.
Zika virüsü Güney Amerika’da büyük bir soruna dönüştü. Brezilya’da şimdiye kadar 4,300’den fazla mikrosefali vakası kaydedildi.
Yorumlar
Kalan Karakter: