ABD Sınırında İltica Edeceklerin Dikkatine!
Amerika Birleşik Devletleri'nde özellikle iltica ve ABD vatandaşları ile evlilik dosyalarına bakan göçmenlik hukuku uzmanı Avukat Okan Şengün, Meksika sınırında bekleyen iltica başvurularıyla ilgili Başkan Joe Biden'ın açıkladığı son kararı ve detaylarını aktardı.
Bu durumu yaratan sebeplerden biri de Amerika sınırında yapılan iltica başvurularında, ön aşamayı geçmeyi başaran kişilerin göçmenlik mahkemesine sevk edilmesi. İşte bu durumun önüne geçmek için, Başkan joe Biden ve hükümeti yeni bir karar aldı. Biden, bizzat kendisi bu hafta kararını açıkladı.
YENİ KARAR NEDİR?
Bu karara göre, artık Amerika sınırında bir kişi iltica başvurusu yaparsa göçmenlik mahkemesine sevk edilmeyecek. Onun yerine, iltica memurları başvuruyu inceleyecek. Bu da göçmenlik mahkemelerinde farklı alanlarda bekleyen milyonlarca davanın daha hızlı görülmesini sağlayacak.
Avukat Okan Şengün, bu karardan önce uygulanan iltica sistemini anlattı. Bir kişi Meksika'dan Amerika sınırına gelip, ülkesine dönmekten korktuğunu ve iltica etmek istediğini söylediğinde, yetkili memurlar o kişiyi sınırdan içeri alıp bir kampta bekletiyor ve işlemlerini başlatıyor.
O kişiyle iltica memuru bir ön görüşme yapıyor ve gerekçesi geçerli görülüp mülakatı geçerse, göçmenlik mahkemesine sevk ediliyor. Ve ne yazık ki yığılma nedeniyle göçmenlik mahkemelerindeki tüm işlemer yıllarca sürüyor. Şu anda 1.5 milyon kişi sırada bekliyor.
Joe Biden tüm bu gecikmelerin önüne geçilmesi için bir zaman sınırlaması getirdi ve açıklamasında, "Artık 6 ay içerisinde sınırda yapılan başvurular sonuçlanmalı ve bunları göçmenlik mahkemesine sevk etmek yerine, iltica memurları karar vermeli." dedi.
Kısaca, Amerika sınırına kadar gelip, iltica başvurusunda bulunmak istediğini söyleyen kişilerin dosyalarını, iltica memurları 6 ay içerisinde inceleyip karar vermekle görevlendirildi. Artık iltica davaları da yıllarca sürmek yerine 6 ayda sonuçlandırılacak ve diğer göçmenlik davalarının sarkmasına da sebep olmayacak.
YENİ SİSTEMİN DEZAVANTAJI NEDİR?
Avukat Şengün, bu kararın getirdiği avantaj ve dezavantajları sıraladı. En önemli avantaj, önceki sistemde sınıra gelen birinin, ön mülakatı geçip göçmenlik mahkemesine sevk edildikten sonra geçen o uzunca süreçte iyi bir avukat bulup, hayat hikayesini destekleyecek geçerli dökümanları toparlama ve ülke raporlarını sunabileceği doğru bir dosya hazırlama şansına sahip olmasıydı. Ancak yeni sistemde iltica başvurusu yapacak kişilerin böyle bir şansı olmayacak. Dosyaları hazır gelmeleri gerekli.
YENİ SİSTEMİN AVANTAJI NEDİR?
Ama avantajlı kısmı ise, artık iltica başvurusu yapan kişiler yıllarca beklemeden 6 ay içinde sonuca ulaşacaklar. Öncesinde, iyice hazırlanıp gerekçelerinizi ispatlayan doğru bir dosya hazırladıysanız, 6 ay içinde ilticanız kabul edilmiş olacak.
NE ZAMAN YÜRÜRLÜĞE GİRECEK?
Avukat Şengün, bu yeni kuralın Mayıs-Haziran aylarından sonra yürürlüğe gireceğini söyledi. O sebeple bu zamana kadar ABD sınırına gelip iltica etmeyi planlayan kişilerin dosyaları, eski usul göçmenlik mahkemesine sevk edilecek.
Detaylı bilgi için haberi ABDPOST.COM sitesinden duyduğunuzu belirterek Avukat Okan Şengün ile irtibata geçebilirsiniz.
Okan Göçmenlik Hukuk Grubu:
https://www.okanlaw.com
Daha fazla bilgi için:
http://iltica.com
KAYNAK: Okan Sengun
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: