ABD'ye İltica Eden Engin...
'Bidünya Yaşamak' YouTube kanalı, Amerika Birleşik Devletleri'ne 2014 yılında İstanbul'dan iltica yoluyla gelen Engin Bey ile söyleşi yaptı. Bu haberde nasıl aşamalardan geçtiği, karşılaştığı zorluklar ve iltica masrafları hakkında bilgi bulabilirsiniz. Yüzünü göstermek istemeyen Engin Beyin görüntüsü blurlandı.
Geldiğinde cebinde yalnızca 2 bin Dolar nakit parası varmış. Lisede turizm otelcilik okuduğu için hayali Amerika'da restoran açmak imiş. Dört ortakla beraber bir mekan açmış, Türkiye'deki tüm birikimi olan 26 bin Dolar parasını da yatırmış ama maalesef batmışlar. Daha ucuz bir eyalet olduğu için Ohio'yu seçmişler ancak yine de olmamış.
Derken belirtmediği özel durumundan ötürü, avukatla görüştüğünde iltica edebileceğini öğrenen Engin Bey, normalde 150 gün içerisinde alınan çalışma iznine avukatın hatası nedeniyle bir yıl sonra kavuşabilmiş. Amerikan ehliyeti de alarak Uber şoförlüğü yapmış. O sıralarda hala Ohio'da imiş.
Daha sonra Philadelphia'da bir Türk restoranında çalışmaya başlamış. Ancak yine Türk uyanıklığı nedeniyle oldukça sömürülmüş. Elindeki avucundaki tüm birikimi gittiği için mecburen buna bir dönem göz yummak zorunda hissetmiş. Fakat 2019 yılında işten ayrılmış. Hemen ardından restoran bir başkasına satılınca yeniden işe çağrılmış. Tekrar işbaşından sonra bu sene geçtiğimiz ay, tır şoförlüğü işi bulduğu için tekrar restorandan istifa etmiş. Kendisi artık tır şoförü ehliyeti sahibi ve bu işe başladı.
Engin Bey, Amerika'da cebinizde paranız yoksa ve çalışma izniniz yoksa, hele bir de İngilizce
bilmiyorsanız maalesef bir Türk'e muhtaç kalınacağı yönünde uyarıyor. 6 yıldır Türkiye'yi görmeyen Engin Bey, aldığı duyumlardan ülkede orta direk diye bir şey bile kalmadığını söylüyor. Amerika'da ise çalıştığınız sürece para kazanılabildiğine ve gözünüzün hiçbir şeyde kalmadığına vurgu yapıyor.
"Keşke gelmeseydim" dediği tek sebep sevdiği ve özlediği bir kişi nedeniyle oluyormuş. Onun
dışında dönecek olsa yapmak istediği ilk işin Boğaz'da rakı-balık ziyafeti olduğunu dile getiriyor. Amerika'da kötü olan şeylerden birinin de taze ve lezzetli balık bulmak olduğunu belirtiyor. Ve hatta balık tutmak için bile avcılık sertifikası almanız gerekiyor. Hasret dışında Amerika'da hayat çok daha kolay ve keyifli.
AMERİKA'YA NASIL İLTİCA ETTİ?
İki avukat değiştiren Engin Bey, öncelikle Amerika'da avukat tutarken ihtiyacınız olan konuda uzman ve tecrübeli bir avukat tutmanız gerektiği konusunda uyarıyor. Yine Türk avukat tuttuğu için ağzı yanmış.
İltica konusunda uzman bir avukatın bedeli en kötü ihtimalle 4 bin Dolardan başlıyor. Anlaştığı ikinci avukat gerçekten iltica konusunda uzman biri olmuş. Onunla ilerleyince iltica başvurusunu yapmış ve ilk olarak 150 gün içinde çalışma iznini almış. Çünkü süreç uzun süreceğinden Amerikan devleti kişinin hayatını idame ettirebilmesi için bu kolaylığı sağlıyor. Fakat bu süreçte 2 yıllık çalışma izni ve ehliyet alabiliyorsunuz. Sonra tekrar 2 sene daha uzatıyorsunuz. Bu işlem de zaman aldığından 6 ay kala başvuru yapmalısınız.
İki yılda bir yapılan bu uzatma işlemi için, avukata 250 Dolar artı göçmenlik ofisine de 450 Dolar ödediğini söylüyor Engin Bey. Kendisi henüz iltica başvurusundan ötürü görüşmeye çağrılmamış. Bu sebeple iki yılda bir bu işlemleri tekrarlaması gerekiyor. Korona virüs salgını, bütün konsolosluk işlemlerini de aksattığından daha da uzayacak gibi görünüyor işi. Trump da yasaları değiştirmişti onun da etkisi olmuş.
6 yıldır bekliyor Engin Bey. Belgesini aldıktan sonra ilk yapacağı şey vatan özlemini sonlandırmak olacak.
KAYNAK: BİDÜNYA YAŞAMAK
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: