Amerikalılar Başkanlar Gününü Neden Kutluyor?
Amerika’da her yıl, ülkenin önde gelen başkanlarından George Washington ve Abraham Lincoln’ın doğumlarının kutlandığı ay olarak bilinen Şubat ayının üçüncü Pazartesi Başkanlar Günü olarak kutlanıyor.


Başkanlar Günü genellikle başkent Washington’da ve ülke genelinde halka açık törenlerle kutlanıyor. Federal hükümet dairelerinin çoğunun kapalı olduğu günde birçok şirket, özel indirimler uyguluyor.
Başkanlar Günü’nün tarihi
Başkanlar gününün geçmişi ABD’nin ilk başkanı ve Amerikan Devrimi sırasında Kıta Ordusu'nun komutanı olan Washington'un doğumgününün ilk kez federal bir tatil olarak kutlandığı 1880'lere dayanıyor.Washington, o dönemde Amerikan tarihinin en önemli figürlerinden biri olarak büyük saygı görüyordu. 1832'de doğumunun yüzüncü yılı ve 1848'de Washington anıtının inşaatının başlaması gibi birçok olay ülke genelinde kutlamalara neden oldu.
1968’de Kongre’den geçen bir yasa tasarısıyla çeşitli federal tatillerin hepsi Pazartesi gününe aldı. Değişikliğin nedeni çalışanların uzun haftasonu tatili yapabilmesiydi. Ancak tatillerin gününde kutlanmasından yana olan bazı kişiler tasarıya karşı çıktı.
Tasarı Kongre’de tartışıldığı sırada, Washington’un (22 Şubat) ve Lincoln’ün (12 Şubat) doğum günü tarihlerinin Başkanlar Günü olarak yeniden adlandırılması teklif edildi. Lincoln’ün doğumgünü birçok eyalette kutlanmış ancak hiçbir zaman resmi federal tatil olmamıştı. Uzun süren tartışmaların ardından Kongre isim değişikliğini reddetti.
Yasa 1971’de yürürlüğe girdikten sonra bu güne sıklıkla Başkanlar Günü denmeye başlandı. Bunda Lincoln’ün doğumgünü yaklaştıkça satışları teşvik etmek isteyen perakendecilerin çabaları da etkili oldu.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: