Bir devletin yönetilmesi için gerekli olan temel organlar yasama, yürütme ve yargıdan meydana gelir. Yönetim şekli demokrasi olan devletlerde yürütme gücünü hükümet, yasama gücünü meclis, yargı gücünü ise bağımsız mahkemeler kullanır.
Günümüzde demokrasi ile yönetilen ülkelerin çoğunda güçler ayrılığı ilkesi benimsenmiştir.
Bu üç temel güç, ayrılmazsa ne olur; Teşbihte hata olmaz; aynı evde hem kaynana, hem gelin, hem komşu teyze rolünü tek kişiye verirseniz, işte öyle bir karmaşa olur.
Türkiye’de 2017 referandumu ile yürürlüğe giren Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sisteminde, yürütme gücü nerdeyse tamamen Cumhurbaşkanı’nda toplanmış, Meclis’in etkisi bir hayli sınırlanmıştır.
Cumhurbaşkanı hem yürütmenin başı hem de parti lideri sıfatını aynı anda taşıdığı için yasama ile yürütme arasında olması gereken denge fiilen ortadan kalkmıştır.
Başkanlık sistemi, elbette karar alma süreçlerini hızlandırmış olabilir; ancak hız her zaman hayır getirmez.
Mevcut sistemde ne alınan kararlar yeterince tartışılabiliyor, ne de bu kararları denetleyecek bağımsız kurullar işlevlerini tam olarak yerine getirebiliyor. Demokratik toplumlarda esas olan şey, kararların kapsayıcı, şeffaf ve denetlenebilir olmasıdır.
Türkiye, uzun yıllar parlamenter sistemle yönetildi. Bu gün Türkiye’de, yürütmenin Meclis’i gölgelediği, yargının tarafsızlığının sorgulandığı ve denge mekanizmalarının işlevsizleştiği bir tabloyla karşı karşıyayız.
Adaletli bir yönetimin önündeki engellerden, yani demokrasinin bölen, parçalayan, kutuplaştıran partizanlıktan vazgeçilmelidir. .
Bu sistemde Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesine devam edilebilir. Ancak seçilen Cumhurbaşkanı hemen partisinden istifa ederek bağımsız olmalıdır.
Bu nedenle yeni Anayasa tartışmalarının yapıldığı bu günlerde halkın yönetime etkin katılacağı ve denetleyeceği demokratik uygulamaları yeniden tesis etmeliyiz.
Sonuç olarak;Türkiye'nin, arızaları giderilmiş ve güçler ayrılığı ilkesine uygun olacak bir şekilde demokratik sistemi gözden geçirerek, yeniden inşa etmekte fayda vardır.
Selam ve saygılarımla.
Yorumlar
Kalan Karakter: