Ahilik, Ahi Evran tarafından 13. yüzyılda kurulmuş bir esnaf teşkilatıdır. Ahilik, Türk milletinin kültürel kodlarında var olan yiğitlik, kardeşlik, teşkilâtçılık ve dayanışma özellikleri ile İslâm ahlâkının yoğrulması suretiyle vücut bulmuş halidir.
Ahilik, salt bir esnaf teşkilâtı olmayıp, aynı zamanda ticaret ile ahlakı buluşturan kadim bir gelenektir.
Kırşehir'de kabri bulunan Ahi Evran'ın kurduğu Ahilik ile ilgili her yıl başta Kırşehir olmak üzere 81 vilayette Ahilik Haftası kutlanmaktadır. Bu yıl 37. kez kutlayacağımız Ahilik Haftası, 23-29 Eylül 2024 tarihleri arasında icra edilecek olup, bu kapsamda ilimizde yılın ahisi, kalfası ve çırağı seçilecek ve şed kuşatma törenleri yapılacaktır.
Günümüzün esnaf odalarına benzer bir işlevi olan Ahilik, iyi ahlakın, doğruluğun, kardeşliğin, yardımseverliğin ve bütün güzel meziyetlerin birleştiği bir anlayıştır.
Ahilik teşkilatının günümüzde karşılığı diyebileceğimiz 5362 sayılı kanun gereğince kurulmuş olan esnaf odalarının, bu ilkelere öncelikle uymak ve örnek olmak gibi bir zorunlulukları vardır.
Bu bağlamda, Ahilik ilkelerinde kanaatkar olmak, fahiş fiyatla mal satmamak gibi ilkeler de bulunmaktadır.
210 gram olan ekmeğin 200 grama düşürülerek 10 liradan satılması konusunu mecburen geçiyorum.
2021 yılında 25 kuruşluk zammı yargıya taşıyan Malatya Valiliğine atanan Sayın Seddar Yavuz, giderayak ekmek zammına itiraz etme yetkisini kullanmamış ve yargıya taşımamıştır.
Kocaeli halkı, Türkiye'nin neredeyse en pahalı simidini tüketiyor.
Hal böyleyken, Kocaeli Valiliğine yeni atanmış olan Sayın Kocaeli Valisi İlhami Aktaş, göreve gelir gelmez ilk iş olarak simidin 15 liradan satılmasına itiraz etme yetkisini kullanarak, simit zammının iptali için konuyu yargıya taşımıştır.
Bir dönem TESK Yönetim Kurulu üyeliği de yapmış olan eski Kocaeli Pastacılar Odası Başkanı Sayın Yaşar Yılmaz'ın en fazla 5 liraya mal olduğunu söylediği simitin 15 liradan satılması ve fiyatının da Kocaeli Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (KESOB) tarafından onaylanmasının, Ahilik ilkelerinden olan kanaatkarlık ve fahiş fiyata ürün satmamak ilkesine ters düştüğü kanaatindeyim.
Başka bir örnek daha verecek olursam, TESK'in (Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu) 2024 yılı için 15 lira olarak belirlediği fiyatın, üyelerine en fazla %50 eklenerek makul fiyata satılması yönünde emredici bir hüküm olmasına rağmen, genelgeye aykırı olarak fiyat tarifelerini %500'lere varan fahiş fiyatlarla üyelerine satmasının, Ahilik ilkeleri ile uyuşmadığını belirtmekte fayda vardır.
Üzülerek ifade ediyorum ki, sahada maalesef Ahilik ile ilgili fiili durum bu...
Tam bir "Ele verir talkını, kendi yutar salkımı" atasözünde anlatılmak istendiği gibi...
Sözde değil, özde ahilik anlayışı olan esnaflarımızın haftası kutlu olsun.
Selam ve saygılarımla...
Yorumlar
Kalan Karakter: