İki gündür Esnaf odalarını konu edindiğim yazılarımla ilgili tanıdığım ve tanımadığım çok sayıda esnaftan olumlu izlenimler ve geri dönüşler aldım.
Ekseriyetle esnaflarımızın bir çoğu odaların üyelerine pek faydasının olmadığını, odaların sadece aidat toplayan ve üyelerine fahiş fiyatla tarife satan kurumlar olduğunu ifade ettiler.
Dün Cuma namazından sonra telefonum çaldı, arayan İzmit Kent Merkezi Ticari Dayanışma Derneği (İKM) Başkanı Sayın Murat Öztürk idi. Köşe yazımı okuduğunu yazımdaki hususlara öncelikle bir esnaf ve STK Temsilcisi olarak katıldığını,tespitlerimin yerinde olduğunu söyleyerek beni tebrik etti.
Sayın Murat Öztürk İzmit Kent Merkezindeki esnafların sorunlarını Devlet ve Belediyeler nezdinde çözmeye gayret gösteren ticaret erbabı ve aynı zamanda STK Temsilcisi olan değerli bir arkadaşımızdır.
Benimle telefonda sohbetimiz esnasında paylaştığı bir hususu aktarmak istiyorum. Murat Başkan İzmit Kent Merkezi Derneği olarak bir çok etkinliğe davet edilmediklerini, bazı özel ve kamu kurumlarınca görmezden gelindiklerini ve ayrımcılığa tabi tutulduklarını bu nedenle bu husustan esnaflar adına duyduğu rahatsızlığı ifade etti. Bu konuda kendisine bende hak verdim. Esnaflarla ilgili yapılan etkinliklere İKM'nin davet edilmemesi ayrımcılıktır. Farklı kişiliklere ve farklı fikirlere saygı duymamak,hazımsızlık ve tahammülsüzlüktür.
İstişarede her zaman fayda vardır. Farklı düşünceler ile sizin gibi düşünmeyen kişilere saygı duymak gibi medeni bir zorunluluk vardır.
Neyse biz yine esnaf ve sanatkarlar odaları, birlikler, federasyonlar, konfederasyon konularına kaldığımız yerden devam edelim.
Türkiye genelinde 30 Eylül 2024 tarihi itibari ile halen 2992 Esnaf ve Sanatkar Odası, 82 Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği (İstanbul’da 2 tane) ve merkezi Ankara’da olan 13 mesleki Federasyon ile 1 Konfederasyon faaliyetlerini sürdürmektedir.
Gelişen ve değişen şartlara uygun hale getirildiği söylenen 21 Haziran 2005'de yürürlüğe giren 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu hükümlerine göre faaliyet gösteren esnaf odalarının en üst çatı örgütü olan TESK 2.229.965 bulan esnafın sorunlarını çözmeye yönelik çalışmalarda maalesef yetersiz kalmaktadır. Gelişen ve değişen şartlara ayak uyduramamakta, statükocu anlayıştan bir türlü kurtulamamaktadır.
Benim kişisel düşüncem bu kanunun kifayetsiz kaldığı, oda teşkilatlanmasının sahada karşılığının kalmadığı ve kanunun miadını doldurduğunu,yapılacak bir düzenlemeyle bu yapıların lağvedilmesi gerektiğini veya esnafların doğrudan Ticaret Bakanlığına bağlanmasını, şayet bu mümkün olmuyorsa TOBB çatısı altında birleştirilerek ticaret erbabının tek bir çatı altında toplanmasının faydalı olacağını düşünmekteyim.
Neden böyle düşünüyorum arz edeyim efendim, Esnaf Odaları geldiğimiz noktada adeta bir rant kapısına dönüştürülmüştür. Üyelerinden sadece aidat toplayan, tarife bastıran, fiyat tarifelerini belirleyip, fahiş fiyatlarla bu tarifeleri üyelerine satan, vizyon ve misyonu sahibi olmaktan uzak,astronomik maaşlar alan idareciler tarafından yönetilen, strateji geliştirmekten uzak, hukuk tanımaz yöneticilerin elinde ağalık sistemine evrilen yapılar haline geldiğini söylersem fazla abartmamış olurum.
Maalesef Esnaf ve Sanatkarlar Odalarının sahada esnaflarda karşılıkları kalmamıştır. Bir çok Esnaf odalarına güvenmemektedirler.
Teşbihte hata olmazmış bir esnaf arkadaşım Oda ve birlik yöneticilerinin kendilerinin çalıp, kendilerinin oynadığı sözünü söylemişti. Bende teşbihte hata olmaz evet yöneticilerimizin bir çoğu kendisi çalıp, kendisi oynamaktadırlar.
Selam ve saygılarımla...