Hiç düşündünüz mü?
Nedir üç maymunun hikayesi?
Biri gözlerini, biri kulaklarını, diğeri de ağzını elleriyle kapamış üç maymun figürü ile her yerde karşılaşıyoruz. 'Üç maymunu oynamak' deyimi kişinin olaylara karışmak istememesi anlamında kullanılıyor.
Elleriyle gözlerini, kulaklarını ve ağzını kapatan üç maymun tanımı birçok kültürde sessiz kalmak, kurnazlık, kısaca üç maymunu oynamak olarak yer etmiştir.
Tanım olarak,gerçeklere gözünü kapatarak başını derde sokmadan, doğruları duymazlıktan gelmek ve doğruları dile getirmeden kurnazlıkla aradan sıyrılmayı temsil eder.
Üç maymunun öyküsüne gelecek olursak;
Çok eski zamanlarda bir dağın yamacında iyi ve akıllı bir maymun kral, diğer yamacında da şeytan yaşarmış.Kralın çok yaşlı ama çok da akıllı üç danışman maymunu varmış.
İnançlarına göre öbür yamaçta yaşayan şeytanı gören ve sesini duyanlar sonsuza kadar lanetlenip taş kesilir, maymun krallığı da felakete uğrarmış.
Bu üç danışman maymun bir gün kralları için tepede nadide çiçekler ararlarken çalıların arasında bir hışırtı duymuşlar.
Merakla çalıları aralayıp baktıklarında şeytanla yüz yüze gelmişler. Şeytan çirkin sesiyle çığlıklar atmaya başlamış.
Maymunlardan birincisi görmemek için gözlerini kapamış ama şeytanın sesini duymuş.
İkincisi kulaklarını kapamış ama o da şeytanı görmüş.
Üçüncüsü ise hiçbir şey yapamamış, şeytanı hem görmüş hem de sesini işitmiş, bu ölümcül sırdan kimseye bahsetmemek için hemen ağzını kapamış.
Kalplerinin taşlaşacağını bilerek ormanda dalları yere değen bir söğüt ağacının altına gizlenmişler.
Gece yarısı bu sırrı kimseye söylemeyeceklerine söz vermişler.
O günden sonra insanlar ne zaman gözlerini, kulaklarını ve ağzını kapatmış üç maymun görseler anlamışlar ki onlar şeytanı görmüş ve duymuşlardır ama korkudan bunu bir sır olarak saklamışlardır.
Evet, değerli dostlarım.
Üç maymun birçok kişinin ve devletlerin günümüzde simgesi olmuştur.
Yani tam bir “neme lazımcılık"yada “Bana dokunmayan yılan bin yıl yaşasın” bir başka anlatımla, “Sen kendini kurtar, bunlar seni ilgilendirmez,başka devletlerin işine karışma gibi vicdanları sızlatan örnekleri verebiliriz.
İsrail'in Gazze'deki zulmü karşısında bütün dünya olup biteni seyrediyor, adeta üç maymunu oynuyor.
Zulüm her geçen gün derinleşip insanlığın namusuna göz dikerken,Gazze'deki "soykırıma ortak olmayacağını" söyleyerek 24 Şubat 2024 tarihinde İsrail'in Washington Büyükelçiliği önünde kendini yakan ABD Hava Kuvvetleri askeri Aaron Bushnell’in"Zulüm bizdense ben bizden değilim” diyerek vicdanlı kahraman ABD askerini saygıyla anıyorum.
Yıllar önce şair"sen yanmazsan,ben yanmazsam, biz yanmazsak, nasıl çıkar karanlıklar aydınlığa”demiş.
Karanlığa sadece küfredip,bir mum yakmayanların,karanlıktan şikayet etmeye hakları yoktur.
Ey gündüzü geceye çeviren rabbim,sen karanlık günlerimizi aydınlığa çıkar.
Selam ve Dua ile
Yorumlar
Kalan Karakter: