Ahbap-çavuş ilişkilerini karşılıklı çıkarların gözetilerek arz talep döngüsünde gelişen ve birey olmakta zorlanan kişilerin; hemşericilik, partizanlık, bölgecilik, mezhepçilik gibi ortak değer paydalarından nemalanması olarak ifade edebiliriz.
Ahbap- çavuş ilişkileri ve adam kayırmacılık ülkemizin en büyük problemlerinden birisi olup, aynı zamanda demokrasi ve kurumsallaşmanın önündeki en büyük engellerden birisidir. Bugün gerek iktidar, gerekse muhalefet partilerinin tercihi olan politik yandaşlık, partizancılık ve adam kayırmacılığı ülkenin geneline de sirayet etmiş, kanserli bir hücre gibi tüm vücudu sarmıştır.
Aynı okulda okumuş olmak, aynı memleketli olmak ve aynı siyasal partinin çizgisinde bulunmak gibi kıstasların geçer akçe olduğu günümüzde, liyakatsiz bir takım kişilerin, bir yerlere getirilmeleri sonucunda işlerin kötüye gitmesi kaçınılmazdır.
Ülkemizde maalesef işler iyi gitmiyor. Kime sorsak bir dokun, bin ah işit misali her kes, her şeyden şikayetçi, hangi dalı tutsak elimizde kalıyor.
Esnaflar ve ticaret erbabı olanla, seçtikleri oda başkanlarından, memurlar başlarındaki amir ve müdürlerden, vatandaş oy verdiği partiden ve parti liderinden ne hikmetse şikayetçi.
Hal böyleyken bizler ne kadar şikayet edersek edelim, bu gün yaşadıklarımız geçmişte yaptığımız tercihlerin bir sonucu olarak karşımıza çıkmaktadır.
Ülkemizin en önemli sorunlarından biri, takım tutar gibi parti tutmaktan ve ahbap çavuş ilişkileri içinde seçimler yapmaktan ibarettir. Ahbap-çavuş ilişkilerinde gerçekte dostluk ve arkadaşlık yoktur. Yalnızca menfaat ve beklentiler vardır. Menfaatler bittiğinde dostluklarda biter.
İster kamuda, ister özel sektörde, nerede olursa olsun ahbap, çavuş ilişkileri içinde işler yürüyorsa, orada yalakalık, ahlaksızlık, yozlaşma söz konusu olup, sonuçta yolsuzlukta doğal olarak kaçınılmaz oluyor. Ahbap-çavuş ilişkileri ve adam kayırmacılığı ile partizanlıktan vazgeçmediğimiz müddetçe ne yolsuzluk, ne usulsüzlük, nede uğursuzluk biter.
Velhasılı kelam ne zaman adam oluruz diyecek olursak, bizler tercihlerimizi ve seçimlerimizi duygularımızla değilde, aklımızla ve objektif olarak tercihlerde bulunursak ancak, o zaman adam oluruz.
Bu arada ahbap-çavuş ilişkilerini, kankilik ve dürüstlük temelinde kurulan dostluklarla karıştırmamak lazımdır. Bu neviden karşılıksız kurulan ilişkiler meşru dairede bir tanışma, kaynaşma ve dayanışma yönünde kullanıldığında şüphesiz faydalıdır.
Sözümüz meclisten dışarı. Sakın kimse üzerine alınmasın!
Selam ve saygılarımla...
Yorumlar
Kalan Karakter: