İstihbarat, Arapça kökenli bir terim olup istihbar etmek yani haber almak anlamına gelir. İstihbaratın Türkçe karşılığı olarak haberalma terimi de kullanılır. Fakat istihbarat dünyasında haber, genellikle ham bilgi için kullanılan bir tâbirdir.
İstihbarat, kelime anlamı olarak haber alma anlamına gelse de, kavramın ifade ettiği anlam, biraz daha geniştir ve haber alma kavramı istihbarat kavramının kapsadığı sürecin sadece bir adımıdır.
İstihbarat kavramı, ülke güvenliğinin sağlanması için karar mekanizmalarına gerekli bilginin toplanması, analiz ve tasnif edilmesi,raporlandırılması ve ilgili karar vericilere iletilmesi sürecidir.
İstihbarat çarkında her türlü açık ve kapalı kaynaklardan elde edilen ham bilgiler yanıltıcı veya yanlış da olabileceğinden,bu ham bilgiler istihbarat teknik ve taktikleri ile teyit edildikten sonra istihbarat ihtiyacı duyan birimlere intikal ettirilmekte ve kullanıma sunulmaktadır.
İstihbarat birleştirilmiş, değerlendirilmiş, çözümlenmiş, yorumlanmış ve ayıklanmış teyit edilmiş bilgilerdir.
Güvenlik çalışmaları bağlamında istihbarat, devletin kendi güvenlik ve çıkarları için sistemli bilgi toplama ve analiz faaliyetlerine verilen isimdir.
İç ve dış düşmanların niyet ve kabiliyetlerini bilmenin yolu ise istihbarattan geçer.
İstihbaratın amacı, devletin muhatap olduğu diğer aktörlerin niyet, imkan ve kabiliyetlerini tespit etmek, muhtemel hareket tarzlarını önceden tahmin edebilmektir.
Fethullahçı Terör Örgütünün ülkemizde 40-45 yıllık bir geçmişi vardır.
Bu örgütün görünen teorisyeni ,planlayıcısı ve lideri şu an Pensilvanya'da yaşayan bir kısım yabancı İstihbarat Kuruluşlarının kontrolünde olan Fethullah Gülen'dir.
Fethullah Gülen emekli vaiz ve İlk okul mezunu olup istihbarata gençliğinden beri çok merak duyan nevi şahsına münhasır bir kişiliktir.
Fethullahçı Terör Örgütü 17/25 Aralık sürecine kadar legal görünümlüdür.
7 Şubat 2012 Mit krizi ile FETÖ'nün İsthbarattaki uzantıları tarafından Hakan Fidan ve o dönemin Devlet politikası gereği yürütülen Oslo görüşmeleri üzerinden operasyon çekilerek Devletin kara kutusu ve namusu olan MİT'e şimdilerde FETÖ'den cezaevinde yatmakta olan Kocaeli'de bir dönem İstihbarat Müdürlüğü de yapmış olan Ramazan Akyürek'i MİT'in başına getirmeyi amaçlamışlardı.
FETÖ'nün yaptığı bu hesap "evdeki hesap çarşıya uymazmış" misali, bunteşebbüs Erdoğan'ın dirayetli duruşu ile bertaraf edildi.
Aslında bu tarih AKP ile o zamanlar legal görünümlü hizmet hareketi olarak lanse edilen FETÖ ile AKP 'nin ilişkilerinin kopmaya ve kırılmaya başladığı tarihde denilebilir.
17/25 Aralık sürecinden önce FETÖ özellikle devlet içine istihbarat birimlerine sızmış elemanları vasıtasıyla illegal dinlemelerle ,kaset kumpaslarında bulunmuştur.
Dün polisteki disiplinin önemini vurgulayan eski mesleğimle ilgili bir yazı yazmıştım,dostlarım bırak odayı ne halleri varsa görsünler,sen eski mesleğin ve emlak sektörüyle ilgili yazılar yaz diye tavsiyelerde bulundular. Bende bundan sonra güvenlik ve asayiş ,insan hakları,hakkımız ve hukukumuz ,tüketici hakları ile ilgili halkı aydınlatıcı yazılar yazmaya karar verdim.
Benim yazılarımı okumaya devam etmeyi ve yorum yazmayı ihmal etmeyin.
Sağlıkla kalın.
Yorumlar
Kalan Karakter: